Titel
Wijziging btw-tarief groene energie en indexering huurprijzen
Beschrijving
Is je woning jonger dan 10 jaar, dan zal je weldra weer 21% btw betalen op de aankoop van zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler. Ook de indexeringstop van huurwoningen wordt opgeheven.Afbeelding
Aanpassing btw-tarief voor woningen onder de 10 jaar
Is je woning jonger dan 10 jaar en had je nog graag zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler willen laten installeren? Dan zal je een versnelling hoger moeten schakelen. In Vlaanderen kan je nog tot eind 2023 genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% op deze aankopen, nadien wordt het opnieuw 21%. Bij oudere woningen (vanaf 10 jaar) worden deze installaties beschouwd als renovatie waardoor je langer kan genieten van het voordeeltarief. Op hypotheekwinkel.be kan je uitzoeken wat nu juist wel en wat niet in aanmerking komt voor een verlaagd btw-tarief.
Huur van slecht geïsoleerde woning mag weer omhoog
Door de energiecrisis werd het niet toegestaan de huurprijs van slecht geïsoleerde woningen te indexeren. Daar komt vanaf oktober verandering in. Is de energiecrisis dan opgelost kan men zich afvragen. De Vlaamse regering heeft gedurende één jaar verboden dat huurprijzen van woningen die energie slorpen omwille van onvoldoende of slechte isolatie, zouden stijgen. Hierdoor werden 250.000 huurders tijdelijk geholpen tijdens de energiecrisis. Nu de energiemarkt wat stabieler is, mogen huurprijzen van woningen met energielabel D, E of F weer verhoogd worden. Hierdoor wordt het huurders die het niet zo breed hebben weer wat moeilijker gemaakt. Er wordt wel gewerkt met een aangepaste formule of correctiefactor, de verhoging zal er niet toe leiden dat huurders plots een gepeperde rekening krijgen, aldus de overheid.
Ongeveer een kwart van de Vlamingen huurt zijn woning. Uit cijfers van de Woonsurvey van 2018 blijkt dat 19,3% private huurder is en 7,3% sociale huurder. In steden wordt meer dan 60% van de woningen verhuurd, op het platteland ligt dit aantal tussen 10 en 30%, afhankelijk van de ligging van de gemeente. Vooral gemeenten met veel alleenstaanden en gemeenten waar men veel verhuist, hebben een hoger aantal verhuurwoningen. Dat alleenstaanden en mensen in verdoken armoede het weer toelaten van de indexering op huurprijzen, in hun portemonnee zullen voelen, is niet onwaarschijnlijk.
Landelijke Gilden reflecteert
Als Landelijke Gilden streven we naar een doortastende en doordachte aanpak van de energietransitie. Met initiatieven zoals ‘Korte Kabel’ en ‘Energiedorpen’ dragen we hieraan bij door ook zelf te experimenteren rond energiedelen en de oprichting van energiegemeenschappen. Het platteland heeft een enorm potentieel, maar de uitdaging rond energie en het delen van energie is complex en mist een duidelijke beleidsstrategie. We zijn dan ook bezorgd over recente beleidsbeslissingen die de energietransitie eerder lijken te remmen dan te stimuleren. Laat onze overheid op het moment dat de economische energiecrisis voorlopig voorbij lijkt, de ecologische energiecrisis los?
Eén van de fundamentele pijlers van de energietransitie is in eerste instantie het beperken van de energievraag. Hierbij speelt de isolatie van woningen een cruciale rol. De mogelijkheid om huurprijzen van slecht geïsoleerde woningen opnieuw te indexeren staat dan ook haaks op het streven naar duurzame huisvesting. Hoewel deze maatregel initieel huurders die het minder breed hebben het financieel makkelijker wou maken, bracht dit meteen ook een belangrijke stimulans voor huiseigenaars om te investeren in energiezuinige woningen. Door deze maatregel om te draaien, ontmoedigt het broodnodige verbeteringen in de energie-efficiëntie van een belangrijk deel van ons woonpatrimonium. Wij roepen daarom op tot duurzame oplossingen die de verduurzaming van woningen bevorderen. Een mogelijke aanpak zou kunnen zijn om indexering toe te staan voor woningen met een Energieprestatiecertificaat (EPC) dat gelijk of beter is dan de tolerantiedrempel bij verkoop. Op deze manier zouden we renovatieverplichtingen bij koopwoningen gelijkstellen aan die bij verhuur, wat zou leiden tot een versnelde verduurzaming van ons woonpatrimonium. Onze overheid mag immers niet uit het oog verliezen dat ze zichzelf de langetermijndoelstelling stelde om al onze woningen op een EPC A-label te brengen tegen 2050. Dat vereist een renovatiepercentage van 3% van de woningen per jaar. Momenteel halen we slechts 1%, en zullen we dus pas ten vroegste rond het jaar 2100 aan die doelstelling geraken.
Daarnaast is er de aangekondigde btw-verhoging op zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler voor woningen jonger dan tien jaar van 6% naar 21%. Dit gaat lijnrecht in tegen de inspanningen om hernieuwbare energiebronnen te stimuleren en de energie-efficiëntie te verbeteren. Het verhogen van de btw zal de betaalbaarheid van deze milieuvriendelijke investeringen verminderen en ontmoedigt huiseigenaars om de meest voor de hand liggende stappen naar hernieuwbare energie te zetten. Ook mensen die vandaag kiezen voor een nieuwbouwwoning, moeten deze investeringen doen om een bouwvergunning te krijgen, maar worden wel geconfronteerd met hoge intrestvoeten op hun lening. Door de BTW bij energievriendelijke keuzes op 6% te houden zou deze duurzame verplichte investering financieel draaglijker zijn.
Het gebrek aan consistentie en langetermijnstrategie rond energietransitie is ronduit zorgwekkend. In een context waarin ad hoc initiatieven en stimulansen sowieso al voor onduidelijkheid zorgen en we tegelijkertijd vanuit Europa gestimuleerd worden om grotere stappen vooruit te zetten wat betreft decentrale energieproductie en lokale energiesamenwerkingen, kunnen we beslissingen die nog meer verwarring zaaien over waar je als burger je steentje kan bijdragen en waarin je zelf best kan investeren, missen. Wij vragen dan ook na te denken over de genomen beslissingen en de impact ervan. Zet net in op een coherent en stimulerend beleid waarin verschillende beleidsacties en -beslissingen elkaar niet tegenspreken, maar juist synergie creëren.