100 jaar vluchten (aanbod voor senioren) | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Activiteiten >100 jaar vluchten (aanbod voor senioren)

100 jaar vluchten (aanbod voor senioren)
De vluchtelingenproblematiek is de laatste jaren niet meer weg te denken uit de actualiteit. Omwille van oorlogen, discriminatie, terreur, klimaatverandering en de bijhorende hongersnoden slaan vele mensen op de vlucht. Hoe omgaan met deze vluchtelingencrisis is bij ons dan ook vaak een gespreksonderwerp aan de eettafel.
Een mening over de vluchtelingen hebben we allemaal, ons inleven in de situatie blijkt vaak moeilijker. Nochtans waren wij, exact 100 jaar geleden, ook vluchteling tijdens Wereldoorlog I. In het jubileumjaar 2018, 100 jaar na de Grote Oorlog, is het hoog tijd  om deze geschiedenis van onder het stof te halen. Ze blijkt actueler dan ooit.Na de inval van het Duitse leger in 1914 sloegen heel wat Belgen op de vlucht, velen naar de buurlanden Nederland en het Verenigd-Koninkrijk, anderen de oceaan over en sommigen gewoon enkele dorpen verder. Hoe is dat in z’n werk gegaan, hoe werden deze vluchtelingen elders ontvangen? Welke indrukken liet dit achter op mensen?
Aan de hand van foto’s, filmpjes en leuke anekdotes gaan we dieper in op deze soms onderbelichte bladzijde in de geschiedenis. Een blik op vluchtelingen vandaag en in de toekomst is dan ook nooit veraf. Waar liggen de gelijkenissen, maar waar zijn er zeker ook verschillen? Stof genoeg om hierover op een aangename en vrijblijvende manier met elkaar in gesprek te gaan.
Tijdens de pauze voorzien we heerlijke koffie en verse taart.Praktische gegevens

Wanneer: 
20/11/2019 van 14:00 tot 17:00
Deze activiteit is enkel voor leden.
Wil je deelnemen aan deze activiteit en meteen ook lid worden?
Vermeld dit dan duidelijk bij je inschrijving.
Locatie: 
Gildezaal Kuringen
Joris Van Oostenrijkstraat 65 , 3511 Kuringen
Prijs: 
€ 7
Ter plaatse te betalen.
Reservatie: 
Inschrijven noodzakelijk
Reservatie info: 
Inschrijven vooraf via stijn.de.cock@landelijkegilden.be
Artiest/Sprekers/Gids: 
Pastoraal medewerker Landelijke Gilden
Voor wie? 
Senioren
Interessegebieden: 
Zingeving en solidariteit