Menu

Terug naar Activiteiten >Agroreis Zwarte Woud

Agroreis Zwarte Woud
De Landelijke Gilde van Langemark trekt voor haar agroreis naar het Zwarte Woud, naar de Kinzigtalvallei. "Toen God de Kinzigtalvallei creëerde was hij in topvorm", dit wordt door de lokale bevolking beweerd. Wij gaan op zoek naar "authenticiteit", pluspunten die een mooie meerwaarde geven aan deze reis.
Nog enkele plaatsen beschikbaar.

De Landelijke Gilde Langemark organiseert een Agro reis naar het "Zwarte Woud" die openstaat voor leden Landelijke Gilden.
“toen God de Kinzigtalvallei creëerde was hij in topvorm”, dit wordt door de lokale bevolking beweerd. Met andere woorden, nergens anders ter wereld vind je een landschap dat zo volmaakt is. Onze bestemming ligt in die vallei. Wij gaan er op zoek naar “authenticiteit”, pluspunten die een mooie meerwaarde geven aan deze reis. De inwoners houden vooral van de natuur en de gastronomie en dat komt gedurende onze reis tot zijn recht.  
 
EERSTE DAG – Zondag 11/08/2019 
In de vroege morgen vertrekken wij via Luxemburg naar de Elzas. In de omgeving van Wingersheim gaan wij een modern melkveebedrijf bezoeken. Dit bedrijf ontving al de Franse president. Na het aperitief nemen wij een maaltijd op de hoeve. Wij proeven de producten van de hoeve met een lekkere Rieslingwijn. Het bedrijf is circa 100ha groot en buiten bieten, voedermaïs, gras en tarwe heeft hij ook nog ongeveer 10ha “zaadmaïs”. Na het bedrijfsbezoek reizen wij door naar het Zwarte Woud, een gebied dat bekend staat om zijn mooie bergen, lieflijke dalen en heldere meren. Via heel wat pittoreske houten boerderijen en karakteristieke oude dorpjes en stadjes bereiken wij ons hotel voor avondmaal en overnachting. Wij verblijven 4 nachten in Hotel Bären in Oberharmersbach. 
 
TWEEDE DAG – maandag 12/08/2019 
Vandaag bezoeken wij een unieke locatie heel diep verscholen in de bossen van het Zwarte Woud. Wij zijn te gast bij landbouwer Eckhard, de 23ste generatie sedert 1348. Die man neemt ons op sleeptouw op zijn boerderij. Hij heeft landbouw, bossen, kerstbomen, fruitbomen, natuurweiden en   
melkkoeien. Wij proeven er ook van zijn “schnaps” gemaakt op basis van appels, peren, kersen of de lokale Zwetschen (pruimen). 
   
Met Eckhard maken wij een rondrit in het Zwarte Woud. Hier maakt u kennis met het “Vorderwälder Rind”, met de hellingen van zijn hangweiden die variëren tussen 30% en 60%. U komt heel wat te weten over landbouw en boscultuur in het Zwarte Woud. Met passie spreekt hij over het werkelijk bergleven van vroeger en nu. Ook de problematiek omtrent de ontvolking en de gevolgen voor de bergboeren komt er aan bod. Kortom een boeiende dag. 
In de loop van de dag wordt er een lekkere maaltijd genomen in een prachtig restaurant gelegen langs een enig spannend bochtenwerk van de "Schwarzwald Hochstrasse". 
 
DERDE DAG – Dinsdag 13/08/2019 
Na het ontbijt rijden wij naar Freiburg, deze mooie stad bezoeken wij met een lokale gids. Het bekendste gebouw is de Freiburger Münster, een meesterwerk van de gotische bouwkunst.  
We laten je ook kennismaken met de unieke ‘Bächle’, de beekjes in de straten van het stadscentrum. Ze stonden in voor de watervoorziening en maken nu deel uit van het stadslandschap, net zoals de twee overgebleven stadspoorten. 
In de namiddag rijden we via de “Ortenau wijnroute” richting het wijndorp Durbach. Op steile, zonnige granietgesteente hellingen groeien de beste wijnen. We brengen een bezoek aan het ”Durbacher Winzergenossenschaft” dat sinds 1928 behoort tot de meest traditionele, toonaangevende coöperatie in Baden en Duitsland. Durbach is de thuisbasis van de Riesling en een uitgebreide wijndegustatie staat op het programma. 
 
VIERDE DAG – Woensdag 14/08/2019 
Bezoek aan Zell am Harmersbach met zijn historische binnenstad. De 25 meter hoge Storchenturm (ooievaarstoren) is een overblijfsel van de oude stadsmuren. Hier brengen we een bezoek aan het “Storckenturm-Museum”  
met uiterst interessante collecties zoals wapens, koekoeksklokken, servies van Zell, huishoudelijke artikelen, kleding…  en zelfs een gevangenis met een kerker en folterwerktuigen. 
Daarna bezoeken wij een familiale boerderij. Deze landbouwer beschikt over een eigen slachtlokaal en rokerij. Hier komt je alles te weten over de “Schwarzwälder Schinken” (gerookte ham). De manier waarop de ham gedroogd en gerookt wordt geeft hem zijn unieke geur en smaak.  
  
Na het bezoek is er een ‘Vesper’ voorzien. Dit is een uitgebreide Schwarzwaldschotel met alle vleesspecialiteiten uit het Zwarte Woud en  
stevig boerenbrood. Dit alles met een ‘grosses Bier’ en een schnaps. Om af te sluiten is er nog een lekker stuk ‘Schwarzwälder Kirschtorte’ met koffie. Een waar genoegen voor fijnproevers en lekkerbekken!  
 
In de namiddag bezoeken wij het “Openluchtmuseum Vogtsbauernhof” in Gutach, één van de populairste openluchtmuseums van Duitsland. We bezoeken zes indrukwekkende Zwarte Woud boerderijen uit de 16de tot 18de eeuw, voorraadschuren, bak- en distilleerhuisjes, molens en houtzagerijen. De met de hand gemaakte gereedschappen, ladderwagens en hooisleden zijn een getuigenis van het moeizame dagelijkse  boerenleven. Alle boerderijen zijn bemeubeld met authentieke meubels. Verder ook een kruidentuin, kruiden waren vroeger de enige remedie tegen ziektes en kwetsuren. Hier vertelt men dat zij de medicamenten waren van “Gods apotheker”. Alvast interessant er even kennis mee te maken. 
 
VIJFDE DAG – Donderdag 15/08/2019 
Na het ontbijtbuffet vatten we de terugreis aan. Onze laatste rit brengt ons naar Straatsburg één van de twee hoofdsteden van Europa. Hier zetelen het Europese Parlement en de Raad van Europa. Wij bezoeken de Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal een voorbeeld van Zuid-Duitse gotiek, staat trouwens op de werelderfgoed van de Unesco. Binnen trekt de astronomische klok heel wat aandacht. 
De traditionele monumenten zullen we heel goed kunnen bezichtigen tijdens onze boottocht op de Ill, dat heel het historische Straatsburg omcirkelt. Onderweg ziet men de “Pont des Supplices” (brug) waar vroeger ter dood veroordeelden werden opgesloten in een kooi, die men vanaf de brug in het water liet neerdalen of in een dichtgenaaide zak. Verder de  middeleeuwse wachttorens die als observatiepost dienden voor de Ill kanalen en de pittoreske wijk “La petite France”. Hier woonden vroeger vissers, leerlooiers en molenaars. Deze wijk dankt zijn naam aan het ziekenhuis dat hier in de 16de eeuw werd gebouwd. De soldaten van de koning die leden aan syfilis werden hier ondergebracht. Wij varen ook nog langs de belangrijkste Europese gebouwen. 
Na het middagmaal rijden wij verder naar Langemark. 
 
De prijs voor deze  ‘agro-rondreis naar het Zwarte Woud is 545 euro/pp in vol pension.  
  
Het is een reis die niet kadert in het gewone reiscircuit, maar eerder met onbekende hoekjes en verrassende ontmoetingen. 
 
In de vergoeding zijn begrepen: 
 
• vervoer per comfortabele luxe autocar met professionele chauffeur; 
• verblijf in vol pension, met alle maaltijden van middagmaal eerste dag tot middagmaal laatste dag. ( 40 euro toeslag voor éénpersoonskamer); 
• fooien voor gidsen en chauffeur; 
• alle toegangsgelden. 
Niet inbegrepen: tafeldranken 
   

Meer info te verkrijgen bij secretaris Landelijke Gilde Langemark:
D’Hallewin Ghislain (057/48 96 44) - Email: ghislain.dhallewin@gmail.com
 

Praktische gegevens

Wanneer: 
van 11/08/2019 tot 15/08/2019 van 5:00 tot 21:00
Enkel op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, zondag
Locatie: 
Den Tap
Klerkenstraat 37 A , 8920 Langemark
Prijs: 
€ 545
Reservatie: 
Inschrijven noodzakelijk
Artiest/Sprekers/Gids: 
D'Hallewin Ghislain (Landelijke Gilden)
Voor wie? 
Volwassenen