Menu

Terug naar Activiteiten >Van ananas tot hemd

Van ananas tot hemd
Ananasplanten die terechtkomen in schoenen. Koeien die lijden aan tyfoon-stress. Het weven van manden als een vorm van anticonceptie. Journalist Jacques Van Outryve trok voor Trias en Landelijke Gilden op studiereis.
Wist je dat geen enkele bevolking meer selfies neemt dan de Filipino’s en dat de Filipijnen de grootste kokosnotenproducent is? Dat het land met zijn 7.461 eilanden na Indonesië de grootste eilandengroep ter wereld is? Een goed rapport, niet? En toch... Vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, landverschuivingen en tyfoons maken dit land tot één van de meest kwetsbare plaatsen ter wereld. Bovendien worden jaarlijks tonnen rijst geïmporteerd om de bevolking te voeden, hoewel de Filipijnen bij de tien grootste rijstproducenten ter wereld is. Een land vol uitdagingen dus.

Journalist Jacques Van Outryve reisde in april 2018 samen met Ann Van Loock (Landelijke Gilden) en Joylene Dumarey (Trias) naar de Filipijnen. Tijdens deze twee weken verzamelde hij talloze verhalen uit het dagelijkse leven en werken van Filipijnse boeren en ondernemers. Van de ananasplantages in het ruraal gelegen Bicol, tot de drukte van de publieke markten in de hoofdstad Manila.

Hoe wapenen mensen zich tegen de effecten van klimaatverandering, wetende dat de versterkte tyfoons en moessonregens regelmatig hele oogsten en bedrijven vernielen? Hoe kunnen lokale rijstboeren de concurrentie aangaan met goedkopere geïmporteerde rijst? De spreker neemt je mee achter de schermen van de geopolitiek, de klimaatverandering/verstoring en de gevolgen voor de landbouw en de voedselvoorziening in de wereld. Verschillende hindernissen, een veelvoud aan producten en talrijke verhalen, maar steeds dezelfde rode draad: ondernemende mensen die willen groeien en steun krijgen van hun vereniging of organisatie. En Trias als partner in deze samenwerking.

Praktische gegevens

Wanneer: 
23/04/2019 van 20:00 tot 22:30
Locatie: 
't Goor
Engsbergseweg 107 , 3980 Tessenderlo
Prijs: 
Niet leden €2
Artiest/Sprekers/Gids: 
Jacques Van Outryve
Voor wie? 
Volwassenen
Interessegebieden: 
Noord-Zuid