Menu

Terug naar Activiteiten >Winterwandeling 2022

Winterwandeling 2022
Onze jaarlijkse winterwandeling.
Op zondag 30 januari trekken we naar Bonheiden voor onze winterwandeling. De omgeving van het kasteel van Zellaer is het gebied dat we zullen verkennen.
We vertrekken om 13.30 u. aan de ijsbaan. We voorzien een grote en een kleine wandeling.
Indien je mee wil, graag een seintje aan Eduard Straetmans (0498 77 46 28 fam.straetmans@skynet.be) of Hugo Saelen (0473 56 83 06, hugo.saelen@gmail.com)

De kleine wandeling en het eerste deel van de grote wandeling brengt ons naar het park-domein Kasteel Zellaer, dé nieuwe toeristische trekpleister in Bonheiden. Je kan er genieten van mooie wandelingen in de prachtige kasteelomgeving. Het domein ontstond vermoedelijk in de dertiende eeuw als feodaal waterslot. De gracht en de aanleg van het parkdomein zijn historisch zeer waardevol. In het park staan enkele oude monumentale bomen die minstens 200 jaar oud zijn. Het park is dan ook beschermd als landschap.
Aan het einde van de negentiende eeuw maakte het vervallen kasteel plaats voor een pseudo-middeleeuwse waterburcht. Het kasteel met ophaalbrug, kantelen en schietgaten is een uiting van de negentiende-eeuwse geest van romantiek met heimwee naar een roemrijk verleden. In 2001 werd het om die reden beschermd als monument.
De gemeente Bonheiden en Kempens Landschap vzw beheren sinds september 2017 het domein.

Het tweede deel van de grote wandeling leidt ons naar het Kasteel van Berentrode. Het Jachtslot Berentrode, ook wel het Kasteel van Berentrode of ’t Spaanshuis genoemd, is het oudste gebouw van de Belgische gemeente Bonheiden. Aangenomen wordt dat van hieruit de gemeente ontstond en uitgroeide tot wat ze nu is. De kasteelgeschiedenis gaat terug tot op een middeleeuwse hoeve, die versterkt werd tot jachtslot. Het huidige complex heeft een heterogeen uitzicht. Het oudste, centrale gedeelte werd in de eerste helft van de 16de eeuw opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl. De westelijke vleugel met klokgevel dateert uit de 17de eeuw. Ten noorden bevindt zich een merkwaardige, vermoedelijk 17de eeuwse, arduinen putkuip. Het kasteel werd in 1986 beschermd als monument, en samen met zijn omgeving als dorpsgezicht


Praktische gegevens

Wanneer: 
30/01/2022 van 13:30 tot 17:00
Locatie: 
Kasteel Zellaer
Zellaerdreef 1 , 2820 Bonheiden
Vertrek: 
13.30u
Reservatie: 
Inschrijven noodzakelijk
Interessegebieden: 
Fietsen en wandelen