Menu

Terug naar Campagnes >Proper platteland - zwerfvuilactie

64 procent ergert zich

64 procent van de Vlamingen zocht de voorbije weken het platteland op voor een wandeling of een fietstocht. De lockdown zet ons massaal aan om weer meer te bewegen en daarvoor de vrije natuur op te zoeken. Helaas is daardoor ook de hoeveelheid zwerfvuil toegenomen. Mooimakers roept samen met Landelijke Gilden en Boerenbond op om het afval niet achter te laten in de natuur maar terug mee te nemen naar huis. Dat doen ze aan de hand van een nieuwe campagne op sociale media en met veldbordjes die de specifieke eigenschappen van het platteland extra in de verf zetten en iedereen er toe aanzetten om zijn of haar afval terug mee naar huis te nemen. De veldbordjes zullen vanaf 8 juni zichtbaar zijn op het Vlaamse platteland.

In deze uitzonderlijke tijden proberen we af en toe aan ons ‘kot’ te ontsnappen door ons richting natuur te begeven. Onderzoek dat Ipsos uitvoerde voor Mooimakers bij 1.000 Vlamingen, bevestigt dat we massaal (2 op 3 Vlamingen) de pracht van het platteland (her)ontdekken. Wat daarbij erg opvalt is dat met name jongeren en jongvolwassenen naar buiten trekken voor een wandeling of een ritje met de fiets. Van de ondervraagde 15- tot 17-jarigen fietst of wandelt 90 procent op veldwegen en van de jongvolwassenen tussen 18 en 24 bijna 3 op 4 (72,75%). 

Alleen ergernis door zwerfvuil


Maar omarmen we alle kantjes van het platteland? Ook de kraaiende haan, de dampende mesthoop of de passerende traktor? Het antwoord is ja. Het onderzoek toont aan dat dergelijke zaken ons niet of nauwelijks deren. Van lawaaihinder (5%), omgevingsgeuren (12%) en het landbouwverkeer (6%) blijkt slechts een kleine minderheid last te hebben. Over één negatief aspect zijn de bezoekers het wel eens: zwerfvuil. 68 procent van de fietsers en/of wandelaars stoort zich aan het afval dat rondslingert in de natuur.  

'Neem je afval mee naar huis’


Daar baseert Mooimakers ism Landelijke Gilden en Boerenbond zich op voor deze campagne, met drie nieuwe leuzes en veldbordjes. Zo krijgt één van de bordjes het opschrift: ‘Koeienvlaai is oké, de doos van je vlaai niet.’ Een ander bordje krijgt een kraaiende haan als afbeelding met de tekst: ‘Mijn luidkeels gekraai? Dat betekent: neem je afval mee naar huis.’ Het derde bordje toont een plantje met de tekst ‘Allergisch voor pollen? Wij voor afval’. Elk veldbordje wordt duidelijk afgesloten met de oproep ‘Neem je afval mee naar huis.’ Mooimakers, Landelijke Gilden en Boerenbond willen op deze manier oproepen om het platteland en de omgeving te omarmen, te respecteren en proper te houden.