Menu

Terug naar Campagnes >Proper platteland - zwerfvuilactie

 

In 2019 slaan Mooimakers en Landelijke Gilden de handen in elkaar met een actie rond de Vlaamse voorjaarsklassiekers om wielerfans én fans van het platteland aan te sporen het geliefde platteland proper te houden.

In samenwerking met een aantal partners voerde Mooimakers tijdens de zomer van 2018 een onderzoek uit naar de impact van wielerwedstrijden op zwerfvuil. Daaruit bleek dat wedstrijdgebieden gemiddeld 72 % meer afval te verwerken krijgen. Na de wedstrijd wordt er opgeruimd, maar zelfs dan blijft nog 39% van het afval achter. Het zijn voornamelijk bezoekers die verantwoordelijk zijn voor het sluikstorten; 50 % van alle afval zijn bijvoorbeeld sigarettenpeuken. Het volledige onderzoek vind je hier. Omdat wielerwedstrijden elk jaar duizenden bezoekers naar het platteland lokken, kiezen Landelijke Gilden en Mooimakers het Vlaamse wielervoorjaar als eerste actie.

 “Ook bij Landelijke Gilden gaan we voor een #plezantplatteland en een #properplatteland, want zwerfvuil vindt niemand prettig. Wie het platteland lief heeft, zorgt er ook voor dat het proper blijft,” zegt Sonja De Becker, voorzitter Landelijke Gilden.

 

Uit de media

Mooimakers en Landelijke Gilden lanceren samen met Johan Museeuw de nationale campagne 'Groene Trui' - Milieu & natuur - KW
Mooimakers en Landelijke Gilden lanceren samen met Johan Museeuw de nationale campagne 'Groene Trui' tijdens...
Editiepajot : GERAARDSBERGEN - Landelijke Gilden bedwong de muur in de strijd tegen zwerfvuil
Editiepajot (Geraardsbergen), nieuws uit het Pajottenland en de Zennevallei