Menu

Terug naar Actualiteit >Webinar: wat een dorp vol power voor jou kan betekenen

Geschreven op 17 februari 2021. - Nieuws, Actie(f) in je dorp, Maatschappelijke dossiers
Webinar over energiecoöperaties

Al gehoord van energiecoöperaties en -gemeenschappen? Nu het nut van zonnepanelen collectief wat in twijfel wordt getrokken, het aanhouden van kernenergie ook niet ideaal lijkt en zo'n windmolen in de tuin misschien toch wat imposant is, bieden coöperaties en gemeenschappen misschien wel de geknipte oplossing voor jouw energieverbruik. We leggen je tijdens ons webinar op dinsdagavond 2 maart, 20 uur graag uit wat een dorp vol power voor jou kan betekenen.

  1. Actualiteit
  2. Uitdagingen
  3. Wat kan je zelf doen
  4. Webinar op 2 maart 

Actualiteit

De commotie is groot bij mensen met zonnepanelen én een digitale meter: ze kunnen niet langer genieten van de terugdraaiende teller. Het doet nadenken over ons energiebeleid. Moet het echt de ambitie zijn om elk dak te voorzien van zonnepanelen? Is dat de enige manier om als burger te besparen op je energiefactuur én bij te dragen aan de lokale productie van groene stroom? Neen toch!

De uitdaging

Willen we in de toekomst samen bouwen aan een gezondere, duurzamere maatschappij en een beter klimaat, dan staan we met zijn allen voor grote uitdagingen: minder CO2 uitstoten en meer hernieuwbare energie gebruiken uit zon, wind, biomassa en water. Stroom zal meer lokaal geproduceerd en verbruikt worden. Moderne energiediensten zullen gebruik maken van nieuwe technologieën en slimme netten om de energie tot bij de klant te brengen. Die enorme overgang zal niet de verdienste zijn van de grote energieleveranciers alleen. Als burger is onze rol daarin veel belangrijker dan we tot nu toe dachten.

Stuur zelf

Je kan thuis absoluut aan de slag met je eigen energiehuishouding. Besparingstips helpen echt om je factuur naar beneden te halen. Maar wist je dat je ook samen werk kan maken van energie in je eigen straat of dorp? Zo komen we bij energiegemeenschappen en -coöperaties. Heb je dan al eens overwogen wat het concept van energiegemeenschappen voor jou en je buurt kan betekenen? Of beter nog, voor de leefbaarheid van je dorp? Samen energie produceren, opslaan, delen en verkopen aan elkaar. Je investeert in eigen energie en die investering vloeit terug naar je eigen omgeving. Da's pas je energie in eigen handen hebben! Het concept energiegemeenschappen van burgers werd door Europese beleidsmakers gelanceerd en zal na de zomer van 2021 vertaald worden in Vlaamse wetgeving.

Webinar

Wil je meer weten over het delen van energie, over energiegemeenschappen en -coöperaties en wat het voor je dorp (en je portemonnee) kan betekenen? Kom dan eens luisteren naar ons webinar, waarin een specialist ter zake je haarfijn uitlegt hoe dat nu in z'n werk gaat, zo'n energiecoöperatie, en wat jij erbij kan winnen. 

Praktisch

  • Webinar gaat door op dinsdagavond 2 maart 2021, om 20 uur 
  • Locatie: achter je eigen computer
  • Inschrijven: gratis, maar verplicht. Inschrijven kon tot en met zondag 28 februari. De inschrijvingen zijn intussen afgesloten. 
  • Ben je ingeschreven? Dan krijg je op maandag 1 maart per mail de link toegestuurd waarop je op dinsdagavond 2 maart kan inloggen.