Menu

Terug naar Actualiteit >Doe de eitest

Geschreven op 16 maart 2020. - Nieuws, Eten en drinken, Tuinieren
verse eitjes

Mmmm, een lekker vers eitje, dat kan toch zo smaken. Recht in de omelet, cake of mayonaise. Op je eitje uit de winkel staat een stempeltje. Blijkt de datum overschreden, dan is het ei niet noodzakelijk bedorven. Doe de test vooraleer je het weggooit, samen tegen voedselverspilling.

 

 

 

 

Hoe weet je of een ei nog vers is?

Er zijn verschillende manieren om na te gaan of een ei nog vers, lees eetbaar is. De makkelijkste is de test in een kom water. 

Dat gaat als volgt. Neem een hoge kom en vul die met koud water. Laat voorzichtig een ongekookt ei erin zakken. Als het ei meteen naar de bodem zinkt, is het zo vers als het maar kan zijn. Blijft het ei bijna aan de oppervlake drijven, dan mag je zeker zijn dat het niet eetbaar meer is. Hangt het ei met de bolle kant naar boven en de punt naar benende in het water, dan is het hoog tijd om het op te eten.

Wat gebeurt er?

Een ei bevat een luchtzak, die dient om een ontwikkelend kuiken de nodige lucht te geven. Wees gerust, in de eitjes die je koopt, zit met 100% zekerheid geen kuikenembryo. Maar de luchtzak is er nog wel. Naarmate een ei veroudert, wordt de luchtzak in het ei groter omdat de inhoud van het ei vocht en kooldioxide verliest. En uiteraard, hoe groter de luchtzak, hoe meer kans dat je ei blijft drijven. Een bijna rot ei zal zelfs een klotsend geluid maken als je ermee schudt.

De ultieme test om te weten of je ei verdorven is, is het open te breken in een tas. Doe dat in een goed te verluchten ruimte. Want als het ei niet goed meer blijkt te zijn, stinkt het naar ... rotte eieren. Een rioolgeur die je echt niet in huis wil.