Menu

Terug naar Actualiteit >Geef jouw eierschalen een tweede leven

Geschreven op 07 oktober 2021. - Nieuws

Heb je vandaag een lekker eitje bij het ontbijt gegeten of gebruikt bij de bereiding van een heerlijke maaltijd? Gooi dan zeker de schaal niet weg! Deze kan je namelijk een tweede leven geven op verschillende, creatieve manieren. 

 

Voeding voor de bodem

Eierschalen bevatten calcium, waardoor ze het ideale organisch afval zijn voor een composthoop of voor groentebedden. Daarnaast is het ook een fantastische meststof die gemakkelijk verteert.

Tot ziens slakken!

Last van slakken in de tuin? Dan kunnen eierschalen wonderen verrichten! Door de schalen te pletten en rond planten te strooien, werkt deze als een natuurlijk afweermiddel. Zo krijgen slakken moeilijker toegang tot jouw planten, waardoor ze minder geneigd zullen zijn om eraan te eten. 

Het behouden van fruitbomen

Als jouw fruitbomen soms last hebben van ziektes, dan komen eierschalen goed van pas. Door de schalen grof te malen en in kleine netten te stoppen, kan je deze vervolgens aan de takken van de bomen ophangen. De eierschalen zullen dienen als een natuurlijk beschermmiddel.

Zaaipotjes voor planten

Omdat eierschalen goed verteren, zijn deze een handig middel bij het zaaien van planten. Wanneer je eieren gaat gebruiken bij bijvoorbeeld het maken van patisserie, probeer dan zoveel mogelijk het bovenste gedeelte van het ei te breken. Hierdoor zorg je ervoor dat de eierschalen heel blijven. Vervolgens maak je de eieren schoon door ze even met kokend water te spoelen.

Onderaan het ei kan je een gaatje prikken, zodat water er onder uit kan komen. Door wat potgrond en vervolgens zaadjes toe te voegen, zijn de plantjes klaar om te groeien. Wanneer ze de eierschalen ontgroeien, kan je ze gewoon in een grotere pot mee planten.