Menu

Terug naar Actualiteit >Open tuinbezoek bij imker Nadine

Geschreven op 27 mei 2021. - Nieuws
Imker Nadine uit Hoegaarden

Nadine Delestinne en haar man Eddy uit Hoegaarden nemen voor het eerst deel aan Open tuinen van Landelijke Gilden. Naast een bijzonder gastvrije tuinier is Nadine ook imker, een toch niet zo alledaagse hobby. We zijn benieuwd naar het waarom van haar passie voor deze honing producerende beestjes.

Nadine: Wij stellen onze tuin vooral open om mensen te inspireren en te tonen dat een tuin als de onze best goed haalbaar is. Als ecologisch tuinier komt onze tuin tegemoet aan het concept van de Tuin van de toekomst. Het kan natuurlijk altijd nog beter en heel veel gebeurt hier ook in functie van onze bijen. Zo hebben we bijvoorbeeld bijenlokkende microklaver gezaaid ter vervanging van gewoon gazon. 
 
Nadine had van kleins af aan al interesse in dieren, zowel huisdieren als wilde dieren. Ik heb daar precies een soort connectie mee, vertelt ze, ik ben daarmee geboren. Bijen hebben een aparte manier van communiceren en samenwerken. Dat intrigeerde haar zodanig sterk dat ze cursussen is gaan volgen en intussen ook lid is van de imkerbond. Haar ijver voor de bijtjes wordt nu elk jaar beloond door potjes heerlijke zelf gewonnen honing.
 

Bijen in nood

Bijen hebben het moeilijk om te overleven. Gelukkig wordt een steeds grotere groep mensen zich de laatste jaren meer bewust van de bijenproblematiek. Bijen en bestuivers, maar ook andere insecten, hebben in het algemeen problemen door de klimaatopwarming. Bijen gaan normaal gezien in de winter in rust. Nu doen ze dat veel minder omdat de temperatuur onvoldoende zakt of te wisselvallig is. In de winter vinden bijen echter nauwelijks eten. Een gespreide bloei van planten is daarom o zo belangrijk als bron van voedsel. De in de winter bloeiende kamperfoelie Lonicera fragrantissima (ook winter- of struikkamperfolie genoemd) is een goed voorbeeld van een plant die in de winter massaal door bijen wordt bezocht. Moest deze 1,5 m hoge struik op meer plaatsen worden toegepast, zouden heel wat bijen de wintermaanden beter doorkomen. Andere bijenlokkende buffetten in de tuin van Nadine en Eddy worden aangeboden door helleborus, krokus, linde, cotoneaster en uiteraard de grote diversiteit aan zomerbloeiers die men tijdens Open tuinen kan bewonderen.
 

Concurrentie in bijenland?

Sommige imkers zien solitaire bijen als concurrenten van hun honingbijen. Nadine is het daar niet mee eens. Solitaire bijen zijn een heel ander soort bijen dan de honingbijen. Ze leven niet in groepen en ze bestaan uit honderden soorten. Ze wonen in holle stengels of in de grond. Honingbijen leven op een andere manier en zijn onderdeel van één volk, ondergebracht in een bijenkast. In dat volk zitten zo’n 30.000 bijen. Nadine ziet een bijenvolk als één groot beest, waar elke bij onderdeel van uitmaakt en alles doet in het belang van de gemeenschap. Honingbijen vliegen ook op andere bloemen dan solitaire bijen. Honingbijen kruipen bijvoorbeeld niet in de bloemknoppen van vingerhoedskruid. Ze zitten veel liever op de bloesems van (fruit)bomen en op struiken met kleinere bloemen.
 

 

 

Als iedereen zijn bloemetje bijdraagt is er voldoende eten voor alle bijtjes.

Zelf aan de slag? 

Je eigen tuin bij-zonder bij-vriendelijk maken? Daarbij helpen we je graag een handje! Neem deel aan onze wedstrijd en maak kan op een bijenhotel en bijhorend bloemenzaadmengsel!