Menu

Terug naar Actualiteit >“Hier is geen sprake van wij en zij”

Geschreven op 21 juni 2022. - Nieuws, Actie(f) in je dorp
Het DAC in Heusden is een plek voor iedereen!

Begin dit jaar opende DAC, het dynamisch activiteitencentrum in Heusden, de deuren. Een initiatief van ’t Weyerke, in samenwerking met Landelijke Gilden en de gemeente Heusden-Zolder, dat anders is dan alles wat de voorziening tot nu toe gedaan heeft. Inge De Geyter, directeur van DAC: “Als je inclusie wilt dan moet je de deuren openzetten. Niet af en toe maar altijd. DAC is een activiteitencentrum voor iedereen.” 

“Wanneer je mensen samenbrengt vanuit een passie of een interesse die ze delen, dan zien ze al snel hoeveel ze op elkaar lijken en worden de verschillen minder belangrijk. Dat is de basis voor een samenleving die écht inclusief is en daarom is het de filosofie van DAC.” Sanne Swijsen, coördinator projecten van DAC: “Hier is geen sprake van wij en zij.” Inge: “En daarom is DAC ook zo belangrijk voor Heusden-Zolder. Verenigingen, kinderen, jongeren, gezinnen, volwassenen, ouderen, mensen met een allochtone achtergrond,… met of zonder beperking. We zijn klaar om hen allemaal een plek te geven.” Sanne: “We geloven in een Heusden zonder drempels en willen een bruisende ontmoetingsplaats zijn waar je je talenten kan inzetten en je jezelf kan zijn.”

"Landelijke Gilden was van bij de start betrokken bij het totstandkomen van het DAC via het project Plus-Plekken. We wilden van het DAC een plek maken waar je gewoon kan binnenlopen voor een portie gezelligheid, maar waar ook andere producten en diensten worden aangeboden, zodat de drempel om binnen te komen zo laag mogelijk is." aldus Katrien Weckx, innovatieconsulent plattelandsontwikkeling. "Samen met 't Weyerke en de gemeente Heusden-Zolder brachten we de noden en wensen van de buurtbewoners in kaart en formuleerden we verschillende acties om van het DAC een Plus-Ontmoetings-Plek te maken. Het is fantastisch om te zien hoe Sanne Swijsen, coördinator van het DAC, al deze ideeën omzet in de praktijk. De horecazaak, die er in de toekomst komt, zal het nog gemakkelijker maken om mensen samen te brengen. "

Zit je met een idee? Ga zeker eens langs, dan bekijken ze hoe jullie het samen kunnen realiseren. De geschenkwinkel, Atelier Idee, maakt ook deel uit van DAC en is een mooie trekpleister die werkt vanuit dezelfde filosofie: heb je een idee voor een geschenk maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Kom maar langs, zij maken het voor jou. Sanne Swijsen: “We vertrekken altijd vanuit het talent van de zorggebruikers. Daardoor werken ze niet alleen met hart en ziel aan de cadeautjes, ze halen er ook veel plezier uit. Een cadeautje uit Atelier Idee heeft dan ook een totaal andere achtergrond dan eentje dat uit de massaproductie komt. Dat is in deze tijden toch wel een meerwaarde.”

"DAC wil dienstbaar zijn voor de inwoners van de gemeente en dat is merkbaar in de projecten die ze  realiseren. De mogelijkheden zijn eindeloos. En vanuit die overtuiging timmeren we elke dag aan de weg. We hopen dat mensen hun weg zullen vinden naar DAC en er zich zullen thuis voelen."

Neem zeker eens een kijkje op de website van het DAC en ontdek hoe het DAC inclusie uitademt in alles wat ze doen.