Menu

Terug naar Actualiteit >“Tuin van de toekomst” centraal tijdens Open Tuinen

Geschreven op 27 juni 2021. - Persartikel, Tuinieren

Tuinpracht aanschouwen? Daarvoor moest je afgelopen weekend bij één van de 150 tuineigenaars van Open tuinen zijn. Ruim 10 000 bezoekers grepen de kans aan om te ontdekken hoe de tuin van de toekomst er uit kan zien. Organisator Landelijke Gilden blikt dan ook tevreden terug op een coronaveilige editie van het tuinevenement. Hun tuinambitie stopt hier echter niet, het evenement is maar één van de vele initiatieven waarmee ze het brede publiek het potentieel van de eigen tuin willen laten ontdekken. Zowel op vlak van persoonlijk genot en als deel van de leefruimte, als op vlak van biodiversiteit en duurzaamheid hebben onze tuinen immers veel potentieel!

Tuinpotentieel

Vlaanderen bestaat voor 10% uit tuinen. Dat is een grotere oppervlakte dan alle Vlaamse natuurgebieden samen. Het spreekt dan ook voor zich dat onze tuinen een belangrijke rol kunnen spelen om onze omgeving duurzamer en biodiverser te maken. In de afgelopen jaren ontdekten we ook in Vlaanderen de gevolgen van de klimaatverandering, met langdurige droogte, ongeziene hitte, een historisch laag grondwaterpeil en winterse overstromingen. Als we onze omgeving bestand willen maken tegen al die veranderingen én willen inzetten om de klimaatverandering mee tegen te gaan, dan vraagt dat een nieuwe manier van denken rond onze tuinen.
 

Tuin van de toekomst

Landelijke Gilden neemt haar verantwoordelijkheid hierin op en zet haar engagement binnen de Green Deal Natuurlijke Tuinen om in daden. De vereniging sensibiliseert haar meer dan 60 000 leden én het brede publiek om de tuin duurzamer in te richten. Via de website www.tuinvandetoekomst.be biedt ze heel wat nuttige achtergrondinformatie. Afgelopen weekend konden ruim 10 000 bezoekers die theorie ook in de praktijk zien tijdens het jaarlijkse evenement Open Tuinen, waarbij bijna 150 tuineigenaars dit weekend het hek openzetten. Er vielen heel wat mooie voorbeelden te rapen binnen het thema ‘tuin van de toekomst’. Zo kon het publiek zich laten inspireren om in de eigen tuin aan de slag te gaan.


Een tuin, ook om zelf van te genieten

Landelijke Gilden benadrukt dat een tuin niet alleen ten dienste van de biodiversiteit staat en al zeker niet alleen dient om in te werken! Een slim ingerichte tuin biedt in elk seizoen de mogelijkheid om te genieten en te ontspannen in een persoonlijk stukje natuur. De vereniging inspireert bijvoorbeeld met natuurlijke vormen van schaduw, zodat de tuin tegelijk een bron van verkoeling is in de zomer, en een bron van zonlicht en vitamine D daarbuiten. Slim omgaan met bloeiende planten biedt daarnaast het jaar rond een genot voor oog en neus én een welkome bron van voeding voor nuttige insecten en bestuivers.