Menu

Terug naar Actualiteit >10 schuilplaatsen voor tuinbeestjes

Geschreven op 10 juli 2020. - Nieuws, Tuinieren

Meer natuur in de tuin verkrijg je door aan allerlei beestjes een schuilplaats te bieden, naast voedsel. Veel plaats heb je daar niet voor nodig, een m² kan al ruim voldoende zijn. Veel kans dat je die beestjes niet vaak ziet en toch merk je het verschil. Een gastvrije tuin, daar zit leven in.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

  1. Een hoop met bladeren wordt snel bewoond door insecten, kikkers, muizen en egels. Laat zo'n hoop gerust liggen in de winter en maak de hoop elk najaar weer voller door er nieuwe bladeren bij te doen.
  2. Als de bodem bedekt is met planten, kunnen kleine beestjes schuilen of veilig rondlopen van de ene plek naar de andere. Zelfs lang gras is een optie.
  3. Hotels voor insecten en bijen zijn populair, ook bij de tuiniers.
  4. Schuilhuisjes voor egels zijn geschikt om de kroost groot te brengen en bieden een rustplaats voor overdag. Met takken en bladeren of een echt huisje in een rustig hoekje zijn ze best tevreden. 
  5. In een puintuintje met stenen, bouwpuin, grote en kleine gaten is het vochtiger en donkerder dan in de rest van de tuin. Een geliefde plek voor kikkers, padden en insecten die liever in het duister leven.
  6. Een brandnetelhoekje is wellicht niet ieders favoriet. Een enkele pol volstaat om kraamzorg te bieden aan rupsen.
  7. Een hoopje snoeiafval en takken bootst het effect na van een omgevallen boom en lokt kikkers, padden, insecten en houtborende kevers.
  8. Een vijver dient als drinkplaats, badplek en leefruimte voor grote en kleine beestjes. Om oververhitting in de zomer tegen te gaan is een vijver minstens 45 cm diep. Randbeplanting is een must.
  9. De natte modderige grond van een moerastuintje is geliefd bij zwaluwen en bij beestjes die graag vochtig leven.
  10. Een boom, klein of groot, is altijd een dankbare plek om in of onder te schuilen.