13 mei, lancering inspiratieboek 'Denk. Doe. Dorp.' op inspiratiedag | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >13 mei, lancering inspiratieboek 'Denk. Doe. Dorp.' op inspiratiedag

Geschreven op 08 mei 2019. - Persartikel

Landelijke Gilden en de  Vlaamse Landmaatschappij lanceren het inspiratieboek 'Denk Doe Dorp', in samenwerking met het Innovatiesteunpunt. Dit boek roept lokale beleidsmakers op om aan de slag te gaan met een dorpenbeleid. In dit kader organiseren ze op 13 mei een inspiratiedag in Mechelen met boeiende sprekers, leuke workshops en interessante cases. Om 15 uur wordt het boek officieel voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en de voorzitter van Landelijke Gilden.

Vlaanderen is ongeveer 1.200 dorpen rijk. Elk dorp is uniek en heeft nood aan een beleid op maat. Wat goed is voor het ene dorp, is niet noodzakelijk goed voor het andere dorp, ook niet in eenzelfde gemeente. Daarom is het belangrijk om lokale besturen, zeker die op het platteland, te ondersteunen om verder werk te maken van dorpenbeleid.

Het inspiratieboek ‘Denk Doe Dorp’ werd opgemaakt in opdracht van Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Het wil lokale besturen en dorpsbewoners helpen om een dorpenbeleid ook in hun gemeente op te nemen en/of verder uit te bouwen. Het bevat enerzijds een begrijpbare theoretische kadering en anderzijds een heleboel concrete praktijken. Ervaringsdeskundigen gaan met elkaar in gesprek  en onderzoekers delen hun inzichten.

In dit kader organiseert het Innovatiesteunpunt op 13 mei een Inspiratiedag 'Denk Doe Dorp' met boeiende sprekers, leuke workshops en interessante cases. Een ideaal netwerkmoment voor zij die bezig zijn met dorpenbeleid. Om 15u00 wordt het boek officieel voorgesteld.

Praktische informatie

 • Inspiratiedag
  • Wanneer? Maandag 13 mei, 12u-17u
   • Programma:     
    12u00-13u00: Ontvangst met netwerklunch
    13u00-13u30: Introductie: een dorpenbeleid vanuit drie dimensies
    13u30-15u00: 3 sessies: mens, ruimte en voorzieningen.
    15u00-16u00: Officiƫle boekvoorstelling door Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw
    16u00-17u00: Netwerkreceptie
 • Lancering inspiratieboek ‘Denk Doe Dorp’
  • Wanneer? Maandag 13 mei, 15u
 • Locatie: Lamot Mechelen, Van Beethovenstraat 8-10, B – 2800 Mechelen

“We zijn ervan overtuigd dat bij lokale besturen heel veel interesse is om een dorpenbeleid te voeren maar dat een klein duwtje kan helpen om dit ook daadwerkelijk op te nemen.”

Sonja De Becker, voorzitter Landelijke Gilden

“Dit boek breekt een lans om de eigenheid van de Vlaamse dorpen als focus te nemen voor een krachtdadige beleidspraktijk.”

Toon Denys, gedelegeerd bestuurder Vlaamse Landmaatschappij