Menu

Terug naar Actualiteit >20 mei, officiële opening Warme tuin Hoogstraten

Geschreven op 19 april 2017. - Nieuws, Tuinieren
warme tuin voor Hoogmark in Hoogstraten

De eerste maanden van 2017 zijn stilaan gepasseerd en door het mooie weer zijn bij heel wat mensen de lente -en tuinkriebels opnieuw boven gekomen. Zo is er ook sinds enkele weken een prachtige tuin aangelegd bij het woonhuis HoogMark aan de Loenhoutseweg.

 

Landelijke Gilde Hoogstraten legt Warme Tuin aan voor HoogMark!

HoogMark is een initiatief van De As vzw en biedt verschillende kleinschalige zorgvormen aan voor personen met een beperking. Na de  bouw van het woonhuis kon een mooie tuin niet ontbreken voor de bewoners van HoogMark.

De aanleg van de tuin bij HoogMark is een project waar Landelijke Gilde Hoogstraten de tanden heeft ingezet. Dit project is gestart in 2016 toen een engagement werd aangegaan om te starten met de aanleg van een “Warme Tuin” met behulp van het Programma voor Plattelandsontwikkeling PDPO III 2014-2020 van de Provincie Antwerpen. Met speciale aandacht voor de nog aanwezige landbouw wilde Landelijke Gilde Hoogstraten het landelijk karakter van de gemeente op een aangename manier in de kijker plaatsen.

De komst van HoogMark was dan ook het ideale moment voor de gilde om de handen in elkaar te slaan om het tuinproject van ontwerp tot aanleg te realiseren.

Eigen ontwerp

In 2016 werden de eerste stappen gezet om de aanleg van de tuin voor te bereiden. Het bestuur van de gilde heeft het geluk dat bestuurslid Luc Mertens tuinarchitect is en de plannen kon uitwerken. Het ontwerp is gemaakt met als doel de creatie van een “Warme Tuin” waarin de bewoners zich thuis voelen. De samenwerking met HoogMark verliep op een zeer warme en aangename manier.

Bij het uittekenen van de plannen werden de bewoners van HoogMark nauw betrokken. Zij wilden een tuin met veel kleuren en geuren en plaats voor een insectenhotel. De tuinarchitect voorzag een heus tuinpad zodat op een aangename manier door de tuin gewandeld kan worden. Op de tuinbanken is er de mogelijkheid om in alle rust te genieten of een babbeltje te slaan met elkaar. Dit is tevens de rode draad doorheen het ganse project. De tuin moet mensen samenbrengen en een aangename plek zijn om mensen te ontmoeten.

Tijd om de handen uit de mouwen te steken

De oplevering van de nieuwbouw is eind 2016 voltrokken en de ruimte rond het gebouw ontruimd. Na de nodige voorbereidingen werd in december van 2016 gebruik gemaakt van het droge weer om (letterlijk) de eerste spade in de grond te steken en startte de effectieve aanleg van de tuin. Met behulp van de enthousiaste leden van de gilde en enkele bewoners kwam de tuin stilaan tot leven. De nodige grondwerken werden opgestart ter voorbereiding voor de aanplanting in het voorjaar van 2017.

In maart kwamen de lentekriebels helemaal boven en onder de vakkundige leiding van Luc werden de planten toevertrouwd aan de grond. De aanplanting vorderde en boom per boom kreeg de “Warme Tuin” vorm en konden de planten beginnen te groeien.

In de laatste fase werd de tuin afgewerkt met een laag schors om het onkruid een stap voor te blijven.

Na al de noeste arbeid mag de afgewerkte tuin gezien worden. De tuin zal voor de bewoners van HoogMark een plek worden waar ze meer kunnen leren over de natuur en creatief bezig zijn.

Verdere plannen

De Landelijke Gilde is zeer opgetogen met het gerealiseerde project. Zo wil Landelijke Gilden Hoogstraten in de toekomst de verbinding tussen de bewoners van HoogMark en de samenleving verder uit te bouwen.

Opening op 20 mei 2017

Het nieuwe woonhuis HoogMark en hun warme tuin worden officieel in gebruik genomen op 20 mei. Je bent er welkom tussen 13 en 17 uur om een kijkje te komen nemen.

Locatie: woonhuis HoogMark, Loenhoutseweg 2 in Hoogstraten

 

 

Dit project wordt mee mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Onze partner Cera maakt het mogelijk de campagne over heel Vlaanderen bekend te maken bij zorgvoorzieningen en plaatselijke afdelingen.