27 augustus, Maaslandse Gordel | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >27 augustus, Maaslandse Gordel

Geschreven op 18 augustus 2017. - Nieuws, Fietsen en wandelen
Maaslandse Gordel

Op zondag 27 augustus organiseert Landelijke Gilde Opgrimbie voor de 24ste keer de Maaslandse Gordel. De fietstocht kent een lange geschiedenis. De opbrengst van deze editie gaat naar Mané vzw, een organisatie die professionele zorg op maat biedt aan volwassen personen met een niet angeboren hersenletsel en/of een fysieke handicap.

De geschiedenis van de Maaslandse Gordel

In 1992 zaten Robert Warson en Julien Vanderhoeven, fietsliefhebbers uit het bestuur van Landelijke Gilde Opgrimbie, met het idee om een fietshappening te organiseren. In 1993 gingen ze daadwerkelijk aan de slag. Ze organiseerden een fietstocht ter vervanging van de boerenmarkt. Zo werd de eerste Maaslandse Gordel geboren, en dat meteen voor het grote publiek.

Bezienswaardigheden

Maasvallei en Maasmechelen

De verschillende bezienswaardigheden op de Maaslandse Gordel verhogen de aantrekkingskracht. De Landelijke Gilde slaat hiermee dus een dubbelslag. Zowel de organisatie als de Maasvallei wordt op deze manier gepromoot bij het grote publiek. Tevens wordt Maasmechelen op de kaart gezet in de recreatieve fietswereld. 

RivierPark

Al enkele jaren werkt de Landelijke Gilde met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) samen, gezien hun activiteiten in het zelfde gebied en in de zelfde periode lagen.

De RLKM bouwt al enkele jaren geduldig aan een uit de kluiten gewassen Rivier Park. In dit RivierPark wordt er gewerkt aan aantrekkelijke landschappen. Een Maasvallei waar Maaslanders trots op zijn en waar sportieve en natuurminnende toeristen rust vinden.

Daarom ondersteunt het RLKM met plezier initiatieven zoals de Maaslandse Gordel, die de streekfierheid versterken. 

Samenwerking met Landelijke Gilde Rotem

Sinds vorig jaar werd de samenwerking van de Landelijke Gilde Rotem ingeroepen om een start/controlepunt te bemannen. Die samenwerking had een goed resultaat en brengt meer mensen samen.

Laatste zondag van augustus

Als organisatiedatum werd de laatste zondag van augustus gekozen, omdat die gunstig was in het totaalbeeld van fietstochten in de omtrek. Ook werd de laatste zondag van de schoolvakantie gekozen met het oog op sportieve gezinnen. Intussen is de Maaslandse Gordel een bekende fietshappening geworden waarop men deelnemers terugvindt uit het hele Belgische land, Nederland en Duitsland.

Fietsen voor het goede doel

Dit jaar wordt er tijdens de Maaslandse Gordel gefietst voor een goed doel. De Landelijke Gilde Opgrimbie koos voor een organisatie die in hun dorp gelegen is, namelijk Mané Vzw. Deze organisatie biedt professionele zorg op maat voor volwassen personen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) en/of een fysieke handicap. Mané vzw richt zich enkel op de doelgroep van volwassenen en is een voorziening die erkend is door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) voor de volgende werkvormen.