29 & 30 juni: hoogdagen voor tuinliefhebbers | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >29 & 30 juni: hoogdagen voor tuinliefhebbers

Geschreven op 18 juni 2019. - Persartikel, Tuinieren

Op 29 en 30 juni zetten gastvrije, enthousiaste eigenaars in heel Vlaanderen hun tuinpoort open voor bezoekers. Van romantische bordertuinen tot ecologische moestuinen of zelfs tuinen met architecturale hoogstandjes, voor elk wat wils. Centraal staat de passie voor tuinieren en het delen van deze passie met anderen.

Open tuinen 2019 in het teken van generatietuinen: inspiratie voor jong en oud
Samen buiten eten? Of liever samen werken aan een tuinproject, zoals het telen van groenten en fruit? De tuin is de ideale plek voor jong en oud om samen te genieten van het buitenleven, maar ook om al doende van elkaar te leren. Elke tuin is, al dan niet bewust, een doorgroeituin die in de loop der jaren een andere functie en opbouw krijgt. Een tuin met kleine kinderen dient om te spelen, later wordt het een plaats om te genieten en te ontspannen en als we ouder worden, passen we hem aan onze lichamelijke behoeften. Een tuin is steeds in ontwikkeling en nooit af. En net dat maakt onze tuin zo boeiend en biedt steeds stof tot gesprek en gedachtewisseling.

Alle locaties op www.opentuinen.be
De Open tuinen zijn dan ook de perfecte plek om inspiratie op te doen en van gedachten te wisselen met de joviale tuineigenaars. Je kan terecht in wel 175 tuinen, waarvan je de gegevens zowel op de website als in de gids “Open tuinen 2019” terugvindt. Op enkele uitzonderingen na worden alle tuinen opengesteld op 29 en 30 juni maar ook daarna, zelfs tot in december, staan er regelmatig tuinpoortjes open. Surf naar opentuinen.be of haal jouw exemplaar van de gids voor 4 euro in een filiaal van Aveve en ontdek alle adressen, openingsdata en leuke extra’s.

Oproep nieuwe tuinen voor 2020: Tuin van de toekomst!
Zelf een tuin waar je trots op bent? Om het bestaande aanbod van tuinen te versterken zoeken we boeiende nieuwe tuinen die één of meer van volgende kenmerken bevatten en bijgevolg passen in het thema ‘Tuin van de toekomst’:

  • Verticale tuinen, daktuinen, torentuinen, groendaken, microtuinen, kleine bomen … kunnen uitkomst bieden als we veel groen op weinig ruimte willen.
  • Technologische vooruitgang maakt dat we allerhande slimme snufjes ter beschikking krijgen die het leven gemakkelijker moeten maken.
  • Aanhoudende droogte, warme zomers en hevige plensbuien zullen vaker voorkomen. Ervoor zorgen dat in je klimaatvriendelijke tuin de bodem langer vocht vasthoudt en meer schaduwplekjes heeft, kan alvast helpen.
  • Aandacht voor milieu en natuur maakt dat tuineigenaars anders gaan tuinieren. De aandacht voor bijen en hun invloed op onze voeding maakt dat zij ook een belangrijk onderdeel zijn van het ecologische verhaal.
  • Deeltuinen, volkstuintjes, ‘warme’ tuinen bij zorginstellingen, … voor wie zelf onvoldoende ruimte heeft maar toch graag wil tuinieren en geniet van het sociale aspect van een tuin.

Iets voor jou? Kandidaten kunnen zich inschrijven via www.opentuinen.be.