Menu

Terug naar Actualiteit >4 tips om zuiniger en duurzamer te consumeren

Geschreven op 29 april 2022. - Nieuws, Actie(f) in je dorp
Zuiniger leven

Ons eet- en consumptiegedrag bepaalt voor een groot deel onze persoonlijke CO²-uitstoot. Hoe we ons verplaatsen, de energie die we verbruiken en hoe we consumeren kunnen we gelukkig heel gemakkelijk aanpassen door bewuste keuzes te maken. Zo laten we aan bedrijven zien wat wij als consument belangrijk vinden. Hoe meer mensen dit doen, hoe groter het verschil is dat we samen kunnen maken. We geven je graag enkele tips.

1. Koop bewust lokaal

Laat je voedsel minder kilometers afleggen en kies voor korte keten. Hier verkoopt de producent rechtstreeks aan de consument. Je krijgt verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Er is meer contact tussen jou als consument en de producent. Er is weinig transport nodig en dus minder voedselkilometers en de producent ontvangt een eerlijke prijs.

Kopen via Korte Keten kan op verschillende manieren:

  • de hoevewinkel
  • de (boeren)markt
  • een zelfpluksysteem
  • een buurderij
  • een voedselteam
  • een automaat
  • een CSA-boerderij
  • een afhaalpunt
  • een groenteabonnement

Ben je benieuwd waar er in jouw omgeving dergelijke initiatieven te vinden zijn? Neem een kijkje op Recht van bij de boer

 

2. Hergebruik en repareer

Vandaag de dag gooien mensen veel weg. Vaak is dat jammer, want er zijn heel wat dingen die je kan hergebruiken. En spullen die stuk zijn, zijn vaak nog te repareren. Vraag jezelf dus eens wat vaker af of iets echt wel weggegooid moet worden.

Door je spullen te delen geef je ze een tweede leven, voorkom je dat nieuwe goederen moeten worden geproduceerd en help je mensen met een beperkt budget om toch kwaliteitsvolle spullen te kunnen gebruiken.

Wil je je spullen repareren? Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar samen spullen gerepareerd worden. Er is gereedschap en materiaal aanwezig én deskundige vrijwilligers die samen met jou aan de slag gaan om kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, … te herstellen.

 

3. Bespaar en deel energie

Ons energieverbruik terugschroeven is hoogdringend, en niet moeilijk. Waarom zouden we alleen bij (risico's op) stroomtekorten zuinig zijn?  Zonder veel inspanningen besparen we gemakkelijk 10% energie.

Ontdek enkele tips via energiesparen.be 

Al gehoord van energiedelen? Energiedelen is de overtollige geproduceerde energie door jouw zonnepanelen delen met buren, vrienden of familie. Dit neemt plaats binnen zogenaamde 'energiegemeenschappen', dergelijke gemeenschappen brengen kopers/producenten bij elkaar en stellen hen in staat om lokale energie tussen gebouwen uit te wisselen.

4. Kies eens voor de fiets

Door de fiets in plaats van de auto te nemen, moet je minder geld spenderen aan benzine. Je moet niet betalen om te parkeren, snelheidsboetes of parkeerboetes mag je ook vergeten en je hebt geen autoverzekering nodig. Dus het is zeker goed voor je portemonnee om te kiezen voor de fiets. Bovendien vermijd je veel uitstoot van kwalijke gassen en fijn stof. Zo doe je zowel je medemens als het milieu een plezier! 

Fietsen is ook goed voor de gezondheid. Nog niet overtuigd? Redenen waarom fietsen goed voor je is.

 

Energiegemeenschappen, mobiliteit, korte keten en deelbibliotheken zijn thema’s waar het nieuwe project- en campagneteam van Landelijke Gilden de komende maanden nog sterk op zal inzetten. Zo werken we aan een platteland dat toekomstbestendig is.  We zetten hier in op engagement van de samenleving. Want, samen beleef je niet alleen meer, maar bereik je ook meer!

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf dan je dan hier in op de PIT-nieuwsbrief.