Menu

Terug naar Actualiteit >#40dagen onderweg: koeien melken voor het Zuiden

Geschreven op 17 maart 2017. - Nieuws, Noord-Zuid, Zingeving en solidariteit
Paul Carion, de secretaris van Landelijke Gilde Herdersem ging in 2012 met Trias mee op inleefreis naar Congo.

Onze 2de halte in Oost-Vlaanderen is Landelijke Gilde Herdersem (bij Aalst). Ieder jaar tijdens hun ledenfeest, organiseren ze een tombola ten voordele van Trias. Paul Carion, de secretaris van Landelijke Gilde Herdersem ging in 2012 met Trias mee op inleefreis naar Congo. We ontmoetten hem voor een interview.

LG: Wat doen jullie als Landelijke Gilde van Herdersem?

P: Ieder jaar hebben we een aantal klassieke activiteiten die weerkeren: de haringenbak, de kruisprocessie waarbij we bidden voor de vruchten van de aarde, een karrentocht en hoevefeest, een daguitstap en ook dit jaar een vormingsavond over een landbouw gerelateerd thema. Daarnaast zijn er ook nog activiteiten die van jaar tot jaar anders zijn. Zo hebben we twee jaar geleden een originele bijbelplantenwandeling ontworpen in en rond de tuin van het plaatselijke rusthuis.

LG: Jullie activiteiten lijken zeer traditioneel?

P: We vinden het belangrijk om mooie tradities in ere te houden en we zien hoe die ook vandaag nog steeds mensen samen brengen. Daar gaat het over. Het is niet de bedoeling om enkel maar in het verleden de staren. We willen mensen samenbrengen en het dorpsgevoel aanwakkeren. Onze activiteiten lenen zich daartoe.

LG: Ik liet me vertellen dat jullie niet alleen de samenhorigheid in het dorp bevorderen. Jullie blik reikt ook verder.

Een kunstkoe melkenP: Ieder jaar in januari is er het ledenfeest met de tombola voor het goede doel. Het bestuur organiseert een kleine, originele activiteit waarbij gegokt kan worden. Dit jaar moesten 2 bestuursleden een kunstkoe melken. De aanwezige mannen moesten raden hoeveel liter melk er binnen een bepaalde tijd werd gemolken. De winnaar van de tombola kreeg een mooie prijs. De hele opbrengst van het spel ging naar Trias.

 

Boom zagen


Het gaat telkens over enkele honderden euro. Vorig jaar moesten de twee nieuwe leden een boomstam doormidden zagen. Opnieuw was de vraag, hoelang dit zou duren en de schiftingsvraag was hoeveel gram zaagsel er hierbij werd geproduceerd. Ooit werd er touw gedraaid op ambachtelijke wijze, worsten gedraaid of een touw doorgebrand met een kaars.

 

Ieder jaar opnieuw kijken de leden uit naar de tombola. Het is een ludieke actie met een hoge amusementswaarde. Als Landelijke Gilden hopen wij dat de wereld een beetje beter mag worden door de solidariteit die deze actie teweeg brengt.

LG: Wat is TRIAS?

P: Trias is een Belgische ontwikkelingsorganisatie die projecten opzet en financiert in het Zuiden. De organisatie is gespecialiseerd in kleinschalig ondernemerschap en ook in landbouw. In 2012 mocht ik met 9 leden van Landelijke Gilden op inleefreis naar Congo.

LG: Wat is jou daarvan bijgebleven?

P: Wat mij daar getroffen heeft is het feit dat Afrikaanse mensen heel veel kunnen doen met weinig middelen. Vooral  de vrouwen werken er ontzettend hard. Op een dag ontmoetten we er een soort coƶperatie van 17 vrouwen die elk een eigen akker hebben.  Alle vrouwen bewerken de verschillende akkers samen.  Ze doen dit omdat op die manier het werk  altijd kan doorgaan, het veel plezanter is om samen te werken en omdat ze ervan overtuigd zijn dat arbeid een sociaal gebeuren is. Door samen te werken kunnen bepaalde vrouwen voor de jongste kinderen zorgen van iedereen en worden hun akkers ook bewerkt. Regelmatig worden de taken afgewisseld.

Een ander iets dat me ook trof was de creativiteit van deze vrouwen. Door de acties van Trias kregen ze een  bepaald budget. De vrouwen hebben dan lang nagedacht en met elkaar van gedachten gewisseld over hoe ze dit geld het beste konden investeren. Sommigen wilden kookpotten en braadpannen. Toen kwamen ze tot het inzicht dat je niets bent met een braadpan als er geen vlees is. Uiteindelijk beslisten ze om een varkenszeug te kopen en er samen voor te zorgen.

LG: In Herdersem verzamelen jullie dus jaarlijks geld om de droom en de projecten van deze vrouwen mee mogelijk te maken.

P: Inderdaad. We hopen op die manier de wereld een beetje beter te maken.

Dit jaar zijn we trouwens ingegaan op de uitnodiging van de Landelijke Gilden om Tchoukball te spelen tvv Trias. Op 13 mei organiseren we een tornooi. We hopen op goed weer en veel volk.

LG: Bedankt Paul voor dit interview en voor alles wat jij en Landelijke Gilden van Herdersem doen opdat de solidariteit zich verder verspreidt in Vlaanderen en ver daarbuiten.

(JS)

 

>> Volgende halte: #40dagen onderweg: Quinoa-night