Menu

Terug naar Actualiteit >5 maart, officiële start Dorp in de kijker Passendale

Geschreven op 03 maart 2017. - Nieuws, Actie(f) in je dorp
Landelijke Gilde Passendale

2017 is een historisch jaar voor Passendale. 100 jaar eerder werd de bloedige ‘Derde slag om Ieper’ uitgevochten op de Passendaalse gronden. De quote "I died in hell, they called it Passchendaele" is de verwoording van het inferno dat zich in 1917 afspeelde. De ‘Slag om Passendale’ – zoals de ‘Derde slag om Ieper’ meestal wordt genoemd – heeft sporen nagelaten waarmee alle bewoners tot op vandaag worden geconfronteerd. Onze landbouwers vinden nog jaarlijks grote hoeveelheden oorlogsmunitie, inwoners kennen de talloze gedenkplaatsen en passanten gaan de confrontatie aan met het immense Tyne Cot Cemetery.

Waar in 1917 enkel dood en verderf zichtbaar was, moet 2017 aantonen hoe springlevend ons dorp wel is.

Omdat deze oorlog een belangrijk deel is van het verleden van ons dorp, wil de Landelijke Gilde van Passendale ook het heden onder de aandacht brengen. Waar in 1917 enkel dood en verderf zichtbaar was, moet 2017 aantonen hoe springlevend ons dorp wel is. Het verenigingsleven groeit en bloeit omwille van de grote diversiteit aan groepen, leeftijden en interessegebieden. Sterke mannen en vrouwen steken hun schouders onder de verschillende organisaties, geflankeerd door hun partners en gesteund door een groep enthousiaste leden. Mensen ontmoeten elkaar, integreren en helpen anderen integreren. Passendalenaars amuseren zich en settelen. Ze wortelen zich vast in de grond die 100 jaar geleden zoveel te verduren kreeg.

 

Naast het reguliere activiteitenaanbod (maandelijks) worden dit jaar een aantal extra activiteiten georganiseerd:

 1. Zondag 5 maart
  Officiële start ‘Dorp in de kijker’ (11u - Markt Passendale)
  • Speeches door voorzitter & Burgemeester/Schepenen
  • Onthulling gedenksteen Landelijke Gilde Passendale
  • Receptie voor alle aanwezigen in PC de Craeye
 2. Vrijdag 25 augustus
  Feestavond (Tent ’s Graventafelstraat)
  Optredens van de Romeo’s, ’t West-Vlaams Gemiengeld Vintekoor, Carrot Square & de Toapegerapte
 3. Zondag 26 augustus
  Hoevesmultoer (Tent ’s Graventafelstraat)
  Gezinsvriendelijke fietstocht met degustatiestops te lande (apéro, hoofdgerecht, koffie & dessert).
 4. Vrijdag 3 november
  Winterwandeling
  Wandeling langs parcours verlicht met theelichtjes. Parcours passeert o.a. Crest Farm & Tyne Cot Cemetery. Wandelaars kunnen op een aantal plaatsen stoppen en worden voorzien van een hapje & drankje.