5 tips voor een diervriendelijke tuin | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >5 tips voor een diervriendelijke tuin

Geschreven op 11 oktober 2019. - Nieuws, Tuinieren

Als je goed om je heen kijkt in de tuin, zal je telkens iets nieuws ontdekken. In de zomer vliegen bijen en hommels van bloem naar bloem, in de winter verzamelen kriebelbeestjes onder een platte steen. Bied ze een passend onderdak en voedsel en dan vinden die leuke tuingasten snel hun weg naar jouw tuin.

 

Bouw een insectenhotel

Eigenlijk is het een broedplek voor allerlei insecten eerder dan een huisvesting. Je kan ze overal kopen, maar het is veel leuker en origineler om er zelf eentje te maken. Daar heb je in de wintermaanden volop de tijd voor, het is pas vanaf maart dat de hotelletjes in trek zijn.

 

Hang vogelkastjes

Zo zorg je ervoor dat vogels nestgelegenheid hebben en een broedplek vinden in het voorjaar. Te koop in alle maten en prijzen, maar zeker ook zelf te maken. Inspiratie nodig? Bekijk onze versie van een vogelhuisje.

 

Maak een takkenwal

Met enkele paaltjes in de grond, waartussen je gesnoeid hout en dode takken kwijt kan, ontstaan schuilplaatsen voor kriebelbeestjes, vogels, kleine zoogdieren, kikkers en padden. Dit seizoen mogen de afgevallen bladeren er ook bij. Die bladeren zijn als een warm dekentje voor de bewoners van de takkenwal.

 

Start een composthoop

De composthoop is de 'place-to-be' bij uitstek voor wormen, bodemdiertjes, schimmels en bacteriƫn. Hun samenwerking om tuinafval, groenten- en fruitresten om te zetten tot vruchtbare humus, is uniek en bijzonder leerrijk. Het eindproduct draagt bij aan een gezonde bodem en dat betekent voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Composteren moet je zeker doen.

 

Zorg voor stuifmeel en nectar

Met vroege en laat bloeiende planten vinden bestuivende insecten altijd wel iets om te eten. Niet alleen bloemen, ook bomen en struiken kan je hiervoor inschakelen. Wilg is goed voor het vroege voorjaar bijvoorbeeld en klimop voor de herfst.