Menu

Terug naar Actualiteit >5 vragen over buxusmot

Geschreven op 19 maart 2018. - Nieuws, Tuinieren
veelgestelde vragen over buxusmot

Blijf niet zitten met praktische vragen over de buxusmot en je buxusplanten. Hier vind je al enkele vaak gestelde vragen en antwoorden. Zit jouw speciale vraag er niet tussen, stel ze ons via www.sosbuxusmot.be

 

 

5 vragen of meer, een overzicht

 

 

Vaak voorkomende vragen over buxusmotten en buxusplanten

Wat doe ik met het snoeiafval van aangetaste buxus?

Bij elk transport van aangetast buxusmateriaal, zowel planten als snoeisel, bestaat het risico op het besmetten van naburige tuinen met de buxusmot en/of het verspreiden van de plaag over grotere afstanden. We raden hiertoe aan om buxussnoeisel in afgesloten zakken naar het containerpark te brengen en, zeer belangrijk, het binnen te brengen als te composteren tuinafval en niet als snoeihout. De verwerking met professionele composteringsinstallaties bij hoge temperaturen biedt immers voldoende garantie voor het afdoden van de verschillende stadia van de buxusmot; dit in tegenstelling tot het versnipperen van het snoeihout. Enkele containerparken gaan reeds zo te werk, maar het is de bedoeling om alle Vlaamse containerparkbeheerders in dit verhaal te betrekken. Dit zal ook afzonderlijk worden gecommuniceerd naar alle gemeentes en intercommunales.

 

Wordt enkel Buxus aangetast?

In Europa, en dus ook bij ons, werden de rupsen van de buxusmot tot nu toe enkel op verschillende soorten en cultivars van buxus aangetroffen. Het gaat voornamelijk om Buxus microphylla (waaronder var. insularis), Buxus sempervirens en Buxus sinica. In Azië worden hulst (Ilex purpurea), kardinaalsmuts (Euonymus japonicus en Euonymus alatus), schaduwkruid (Pachysandra terminalis) en oranje jasmijn (Murraya paniculata) ook als waardplant van deze plaag beschouwd. Tot op heden werd in Europa op deze plantensoorten nog geen schade van de buxusmot vastgesteld.


Zijn er meerdere soorten van Buxus?

Buxus sempervirens is de meest gebruikte soort, maar er zijn meerdere buxussoorten te koop. Voor elke toepassing zijn er bovendien passende cultivars, buxus komt dan ook voor in allerlei kleuren en vormen.

  • Zo zijn er lage, bodembedekkende soorten die minder onderhoud vragen.
  • Voor hagen en snoeivormen zijn andere cultivars dan weer beter geschikt.
  • Het gebruik als lange hagen creëert zowel in de winter als in de zomer een goede afgelijnde structuur binnen de tuin.
  • In combinatie met lossere beplanting zorgt buxus voor de nodige steun en achtergrond.
  • Grotere vlakken buxus geschoren als ingewikkelde buxuspatronen vormen een buxusbroderie die vooral in de zestiende eeuw een hoogtepunt kende.
  • Een klassieke toepassing van buxus is als bol of kegel aan de voordeur of het terras.

Daarnaast is het natuurlijk laten uitgroeien van buxus als grote struik en kleine boom nagenoeg in elke tuin evenzeer een blikvanger.

 

Is Ilex crenata een goede vervanger van Buxus in mijn tuin?

Door de aanwezigheid en verdere opmars van de buxusmot in onze contreien opteren vele eigenaars van privé-tuinen voor alternatieve struiksoorten zoals Ilex crenata. Door de veelzijdigheid van buxus is het vervangen van aangetaste exemplaren echter geen pasklare oplossing.

Past Ilex crenata in je tuin?

Het is natuurlijk een andere plant met andere wensen ten aanzien van de standplaats. Vooral de grond is van belang. Ilex crenata groeit niet automatisch voluit op dezelfde plek als de buxus dat voorheen deed.

Schrijf Buxus niet meteen af

Wat pleit voor de Buxus is zijn rijke geschiedenis en multifunctioneel karakter. Gebruiken en toepassingen van buxusplanten gaan tot ruim 6000 jaar terug, gaande van diverse volksgebruiken, over geneeskundige toepassingen tot gebruik van het hout. Een bijkomende troef van buxus is zijn groenblijvend karakter, lange levensduur en resistentie tegen extremere weersomstandigheden.

 

Is één toepassing van een biologisch insecticide afdoende?

Normaal voldoet één behandeling. Controleer na een week de buxusplanten op levende rupsen. Zie je geen levende rupsen meer, dan is er geen nazorg meer nodig. Merk je nog actieve rupsen op, dan kan een tweede maal worden behandeld. Weet echter dat de slaagkans van het bestrijdingsmiddel het grootst is bij de jongste rupsen. Daarom, blijf de planten observeren en neem de gepast maatregel in functie van de levenscyclus van de plaag.

 

Wat doen de rupsen als de buxusplant helemaal kaalgevreten is?

Enkele uitzonderlijke exemplaren zullen zich voeden met de schors, wat nefast is voor de plant. Dit is tot nu zelden waargenomen, omdat de rupsen een uitgesproken voorkeur hebben voor buxusblaadjes. Als de rupsen niet verhuizen naar een andere buxusplant, zullen de meesten verhongeren. Andere plantensoorten laten ze ongemoeid.

Sommige rupsen zullen er wel in slagen om te verpoppen, ze eten de anderen op en door de stress doorlopen ze hun levenscyclus wat sneller.

De buxusplanten een extra verwenbeurt geven, is in deze situatie het beste wat je kan doen. Snoei de planten stevig terug vanaf half april, inspecteer de planten meteen daarna en spuit de laatste rupsen weg met veel water onder druk. Daarna is het tijd voor een meststof met extra stikstof (N). Wees in de zomermaanden alert voor nieuwe vlinders die van bij de buren komen.

 

Andere artikels over buxus en buxusmot

 

Ben je lid Landelijke Gilden en wil je gerichte informatie ontvangen over het aanbod en de activiteiten rond ‘Tuinieren’ in onze maandelijkse nieuwsbrief? Geef dit interessegebied dan door via landelijkegilden.be/mijn-lg/registratie

Nog geen lid? Word nu lid aan 13,5€ (normaal: 27€). 50% korting en een half jaar gratis (tot eind 2019). Ga snel naar lid worden.