Menu

Terug naar Actualiteit >5 weetjes over melk(koeien)

Geschreven op 02 augustus 2018. - Nieuws, Eten en drinken, Landbouw
Vijf leuke weetjes over koeien en koeien melken die Amylia bijleerde tijdens haar bezoek aan Bella & Rosita

Melk is goed voor elk? To drink or not to drink? Een moeilijke vraagstuk! Eén ding staat vast: melk is een goede bron van calcium en bepaalde vitaminen. En die voedingsstoffen heb je nu eenmaal nodig. De Gezondheidsraad beveelt voor de doorsneevolwassene 950 milligram per dag aan – voor jongeren en senioren zelfs 1150 milligram. (bron: www.gezondleven.be)

Wil of kun je geen melk drinken/melkproducten eten? Dan kan je je portie calcium uit andere voedingsmiddelen halen zoals noten en peulvruchten. Een voorbeeldje: In een kilo broccoli zit ongeveer evenveel calcium als in een glas melk of een halve kilo amandelen. Melk of geen melk.. Die keuze is helemaal aan jou!

Vijf leuke weetjes over koeien en koeien melken die Amylia bijleerde tijdens haar bezoek aan Bella & Rosita.

 1. Een koe slaapt gemiddeld 30 minuten per dag (diepe slaap) en dat half uurtje is dan vaak nog eens opgedeeld in verschillende korte blokjes. Nu ze luieren wel graag hé, maar echt slapen doen ze dus maar erg kort. Ongelooflijk toch? 
   
 2. De gemiddelde melkkoe geeft zo’n 8000 liter melk per jaar, tussen de 20 en 25 liter per dag. Een deel van deze melk komt (gezuiverd etc) in de winkelrekken terecht, de rest zal verwerkt worden in kaas, yoghurt, room, boter, … en roomijs natuurlijk!
   
 3. Vroeger moesten boeren koeien één voor één met de hand melken. Ondertussen hebben de meeste melkvee bedrijven een melkstal (een ruimte met een put van ongeveer een meter diep waar de melker de melkstellen staande kan aansluiten op de uiers) of nog beter een melkrobot. Bij een melkrobot gaat het melken automatisch, 24u/24u en - wat ik zelf heel indrukwekkend en positief vond - op maat van de koe. Je leest het goed, een koe kan dan zelf kiezen wanneer ze gemolken wil worden en wanneer ze dus de melkruimte binnenwandelt. 
   
 4. Welke zuivelproducten consumeert de Vlaming het meest? Uit een onderzoek van VLAM blijken dat kaas, yoghurt en ‘gewoon’ melk te zijn. In mijn top drie toch ook ijsjes hoor! En bij jou?
   
 5. Ben je Lactose-intolerant? Schrap niet zo maar alle melkproducten van je menu! Zelf heb ik gelukkig geen last van allergieën maar heel wat mensen hebben er jammer genoeg wel last van. Wist je dat heel mensen met lactose-intolerantie nog zonder problemen tot 12 g lactose kunnen verdragen? Dat komt ongeveer overeen met een glas melk (zo’n 240 ml). Een lactosevrij dieet hoeft dus niet voor iedereen. Lees het volledige artikel, met meer informatie en tips, hier.

Heb jij de video van haar bezoek aan melkveebedrijf Bella & Rosita al bekeken? 
Neem een kijkje achter de schermen bij de koetjes en kalfjes en geniet mee van een ijsje … op basis van verse melk natuurlijk!