5 winterbloeiende heesters | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >5 winterbloeiende heesters

Geschreven op 20 december 2019. - Nieuws, Tuinieren

De winter, vind je dat zo een saaie periode in de tuin omdat er niets te beleven valt? De planten in rust, boven of onder de grond? Er zijn gelukkig uitzonderingen!  Maak nu je keuze voor minstens één zo een struik in je tuin, dicht bij de voor- of achterdeur. 

 

Bedenk een goede standplaats 

Winterbloeiende struiken plant je in maart en april. Dan zijn ze de volgende winter klaar voor het spektakel.  

Struiken die in de winter bloeien, geef je alle kansen om zonlicht te vangen. Liefst op een plekje dat niet blootgesteld wordt aan gure en uitdrogende oostenwinden. 

Om er zelf volop van te genieten, staat de struik ook best op een zichtbare plek van binnenuit. Voor de geur moet je nog naar buiten. 

 

Winterzoet. Chimonanthus praecox.  

Een traag groeiende struik die tot 3 m hoog en breed wordt. In de zomer onopvallend aanwezig, 's winters de ster in je tuin. Op de kale takken staan van januari tot maart witgele bloemen met een overweldigend parfum. Met een bloeiende tak in huis fleur je helemaal op. 

 

Staartaar. Stachyurus praecox.  

Deze plant wordt opgekweekt als een meerstammige struik van max 2,5 m. De bloei valt in het hele vroege voorjaar van februari tot april. Het is vooral de bloeiwijze die zo speciaal is: massa's hangende bloeitrossen in een zacht geelgroen. De bloei wordt vooraf gegaan door een herfstverkleuring van de bladeren. Daarna vallen de bladeren af. Veel zon is niet nodig, een licht vochtige ondergrond wel. 

 

Vleesbes of zoete Buxus. Sarcococca hookeriana. 

Een wintergroene struik die pronkt met blad én bloem én geur. De tamelijk grote bladeren zijn glanzend donkergroen en langwerpig. De struik blijft redelijk compact van vorm zonder veel snoeiwerk. De bloei valt van december tot maart. Roomwitte bloemen staan bijeen in bloemtuilen en ze hebben een zoete geur. 

 

Skimmia. 

Met zijn glanzend, leerachtig blad is skimmia zeer decoratief in de winter en ook zeer geschikt voor het maken van winterse sierkransen. Er zijn soorten met rode of witte bloemen. De bessen verschijnen enkel indien mannelijke en vrouwelijk soorten aanwezig zijn. De compacte groei maakt snoeien overbodig. Plant skimmia liefst in de halfschaduw, te veel zon veroorzaakt gele vlekken op het blad. De meest populaire soorten worden 100-120 cm hoog. 

 

Toverhazelaar. Hamamelis. 

Struik tot 3 meter hoog. Bladverliezend, maar heeft een mooie herfstverkleuring. De toverhazelaar heeft een unieke bloeiwijze. De spinachtige lintvormige bloemen staan in bundels op de kale takken en ze vallen op met tinten van geel, oranje tot rood. Deze plant groeit overal en stelt nagenoeg geen eisen aan zijn  standplaats. Er zijn zeer veel soorten om uit te kiezen, de bloemkleur maakt het verschil. Je ruikt de toverhazelaar in januari en februari.