Menu

Terug naar Actualiteit >8 tips voor een warme tuin

Geschreven op 28 juni 2016. - Nieuws, Tuinieren
warme tuin Liezele

Tuinieren in bakken of vollegrond?

Door te tuinieren in bakken kan je op een kleine plek veel telen. Het werk gebeurt op gemakkelijke hoogte, slakken hebben het lastiger om de weg te vinden, handgrepen kunnen eraan bevestigd worden en het laat toe om te tuinieren op een plek waar de kwaliteit van de grond niet zo goed is. Het grote nadeel is dat je vaker water moet geven. Er hangt uiteraard ook een prijskaartje aan vast.

Tuingerief opbergen

Het is handig voor tuiniers van buitenaf om hun tuingereedschap bij de hand te hebben. Bied een veilige en droge bergruimte voor hun persoonlijke materialen en voorzie gemeenschappelijk gerief zoals een kruiwagen of gieters.

Wat mag niet ontbreken?

Om vlotjes te tuinieren is het absoluut noodzakelijk dat er een aftappunt is voor water (liefst regenwater) en een compostbak voor het tuinafval. Een picknicktafel, een zitbank of een beschut schuilplekje worden altijd gewaardeerd.

Eco of niet?

Het meest eenvoudige is de ecologische tuinaanpak. Geen gedoe met producten, wachttijden, spuittechnieken of bewaring. Bedenk dat ook insecten of slakken moeten eten.

 

 

Koffie of thee?

Om het sociale contact met vrijwillige tuiniers te bevorderen is een gezamenlijk koffiepauze een goed idee. Kies je voor thee, maak dan een drank met verse kruiden uit de tuin (munt, tijm, citroenmelisse).

 

Afspraken maken

Het is altijd goed om met de tuiniers afspraken te maken over de openingsuren van de tuin, de wijze van toegang, de omgang met de bewoners, het laden en lossen met de auto, vergoeding of waarborg voor het gebruik van het perceel of een toegangssleutel.

Betrek familie en bezoekers bij de tuinactiviteiten

Met een zonnebloemwedstrijd bijvoorbeeld. Organiseer een zaaimoment binnenshuis, laat dan de planten opkweken tot ze groot genoeg zijn, dan volgt een plantdag om de zonnebloemen in een lange rij in de tuin uit te planten, ieder met zijn bordje erbij. De jurering volgt in september. De kweker van de langste bloemstengel is de winnaar. Alweer een gelegenheid voor een feestje.

Breng de tuin naar binnen

Voorjaarsbloeiers zoals narcissen en tulpen zijn ideaal op vaas. Kweek reukerwten om tijdens de zomermaanden te plukken en binnen te brengen. Ze geven een heerlijke geur. In het najaar kan je geurzakjes maken met de oogst van lavendelbloemen. Niet te vergeten: proevertjes uit de tuin zoals aardbeien, stekelbessen, frambozen of radijsjes.