Menu

Terug naar Actualiteit >9 tips om je planten doorheen de winter te loodsen

Geschreven op 23 november 2021. - Nieuws, Tuinieren

Een beetje voorbereiding op de winterkoude zal je planten helpen om te overleven, ongeacht welke weersomstandigheden hen belagen.  

 

 

Tip 1: Bescherming tegen sneeuw

Een laagje sneeuw op planten beschermt hen tegen de vorst die vaak volgt. Tegelijk kan te veel sneeuw de planten doen afzien onder het gewicht ervan. Kale takken van bladverliezende planten stellen niet zo een probleem, maar altijdgroene heesters zoals rododendrons, camellias en coniferen kunnen het lastig krijgen als de sneeuwlaag zich opbouwt en de takken doet breken.

Kleinere heesters zoals lavendel, hebe en buxus kunnen onder het gewicht openvallen zodat de bruine binnenkant zichtbaar wordt. Om dat te voorkomen is een goede keerborstel je hulpje om het teveel aan sneeuw weg te borstelen.   

 • Bekijk of alle boombanden nog vast zitten en/of de plantensteunen nog stevig zijn, dat helpt om extra gewicht te dragen.   
 • Bedek bolvormige struikjes met een fleecedeken om openvallen te beletten. Schud de sneeuw er gewoon af. 
 • Bind de bladeren van phormium of palmbomen bijeen zodat de sneeuw er niet op verzamelt.
 • Verwijder sneeuw van de vlakke bovenkanten van strak geknipte hagen en heggen, dat belet doorzakken. 

Tip 2: Loop niet op bevroren gras 

Het gazon ziet af in de winter wanneer het regelmatig bedekt wordt met een ijslaagje en telkens weer opwarmt in de zon. Bij koud weer groeit het ook niet en zal het gazon niet herstellen bij schade. Probeer het gazon in de winter daarom niet te vaak te belopen en al zeker niet als het bedekt is met rijm of sneeuw. Onder je voetafdrukken zullen de grassprietjes breken en zakt de grond in. Dat zijn oorzaken voor latere problemen met schimmelvorming, mosvorming en waterafvoer.  

 • Ga de tuin in langs het tuinpad 
 • Leg stapstenen om in het gazon te wandelen tot bij de voederstations voor vogels 
 • Dump geen sneeuwpakket op het gazon als je ruimte, zeker niet als er smeltzouten gebruikt zijn. 

Tip 3: Geef kamerplanten het zonnigste plekje in huis 

Maar niet als die soorten er een echte hekel aan hebben. 

De uren daglicht zijn beperkt in de winter, ook binnen in huis wordt het donkerder. Kamerplanten worstelen dan wel eens met een tekort aan licht. Breng ze daarom naar een plekje dat meer belicht wordt. Geef in de winter ook niet te veel water, planten groeien niet zo snel als in de zomer en zouden gaan rotten. Winterbloeiende planten zijn daar de grote uitzondering op. 

 • Sluit kamerplanten 's avonds niet op tussen het vensterraam en de gordijn, die koude lucht kan hen beschadigen. 
 • Bevochtig de ruimte of zet de kamerplanten op een bedje met stenen waarin je een laagje water giet 
 • Geef enkel water als de kluit begint uit te drogen, meeste kamerplanten groeien niet in de winter. 

Tip 4: Breng kruiden naar binnen 

Verse kruiden geven toch een andere touch aan je maaltijd, in de zomer is dat makkelijker gedaan dan in de winter. Munt, koriander, peterselie, basilicum of bieslook zijn kruiden waarmee je deze tip kan uitproberen. Kies voor hen een zonnige vensterbank uit en geef ze wekelijks water. Oogst wanneer nodig, bedenk dat ze minder snel zullen groeien dan in de zomer. Struikachtige kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie of laurier kan je 's winters nog buiten oogsten. Als ze op een droge plek geplant zijn, is het voor hen geen probleem om de winter te overleven. 

 • Kies het zonnigste plekje om binnen kruiden te telen in de winter 
 • Draai elke week de planten een kwart, zo groeien ze niet scheef naar het licht toe 

Tip 5: Verwarm de serre 

Maar enkel indien dat nodig is.

Het hele tuinhuis vorstvrij houden, is wellicht ook niet nodig, dus verdeel de ruimte in een sectie die je verwarmt en eentje die je niet verwarmt. Bubbelplastiek is hiervoor ideaal, het isoleert, is nog doorschijnend voor de planten, is een beetje stug om op te hangen en floddert niet. Langsheen de deur komt de meeste koude binnen (en jij ook). Daarom komt de verwarmde ruimte zo ver mogelijk van de deur.

 • Isoleer wanden en bovenkant van de serre 
 • Installeer in min-max termometer, zo kan je de verwarming bijsturen indien nodig 
 • Haal de sneeuw van het dak van de serre, het houdt licht buiten en kan te zwaar worden en zo beschadiging geven. 

Tip 6: Haal kwetsbare planten binnen 

Zet ze in de serre of in het tuinhuis met raam. 

Sommige planten kunnen een beetje koude wel overleven op deze plekken. Vaak zijn het patioplanten in pot of zomerbloembollen die je niet graag zou laten bevriezen.  

 • Gebruik oude compost of potgrond om de bloembollen in te bewaren.
 • Neem stekken van grote planten in plaats van de grote planten te bewaren. Dat bespaart ruimte.
 • Geef geen meststoffen aan de planten die je bewaart.
 • Controleer regelmatig op plagen en uitdroging.  

Tip 7: Bescherm wintergroenten in de moestuin 

Kolen, spruiten of winterbladgroen brengen je in de winter verse rauwkost. 

Ook wortelen, pastinaak, veldsla of aardpeer zijn groenten die best bestand zijn tegen een opstootje van vorst. Maar als de koude te lang aanhoudt, moet je de planten afdekken. Dat kan door een vliesdoek over de groenten te leggen of als een tunnel over de planten te spannen. Het helpt tegelijk hongere duiven weg te houden van je oogst. De hoge stengels van spruitkolen of palmkool kunnen misschien extra steun gebruiken om niet omver te vallen door de wind.

Tip 8: Laat de vijver niet bevriezen 

Als het wateroppervlak bevriest, zal het ijs de uitwisseling van gassen tussen lucht en water belemmeren en kan de vijverflora en fauna verstikken door gebrek aan zuurstof als het ijslaagje enkele dagen aanhoudt. Een wak maken in het ijs is daarvoor de oplossing. Niet door te hakken, maar door voor de vorst al een stukje isomo of een malse bal in het water leggen. Toch te laat? Dan kan een kom met heet water een levensreddende opening smelten in het ijs. Bewegend water bevriest niet zo snel, maar dat is niet in elke vijver mogelijk. Water dieper dan 50 cm zal niet bevriezen, daaronder kunnen vissen en andere beestjes perfect overwinteren. Een vijver in een container? Inpakken met bubbelplastiek. 

 • Gebruik geen hamer om het ijs te breken, de schokken storen de vijverdieren.
 • Haal dood plantenmateriaal weg uit de vijver.
 • Geef vissen geen voer tijdens de vorst. Wat niet opgegeten wordt, verrot in het water. 

Tip 9: Bewaar zomerbloembollen 

Maandenlang heb je plezier gehad aan deze kleurbrengers in de tuin: begonia's, dahlia's, kuiflelies, gladiolen, canna's en gembers. Ondertussen is hun blad vergaan en kan je de bollen voorzichtig uit de grond halen. Laat de bollen enkele dagen drogen binnenshuis. Daarna kunnen ze de rest van de winter bewaard worden in papieren zakken op een koele en droge plek. Controleer regelmatig of de bollen niet beschimmelen.

 • Schrijf de naam van de bloembol op de zak, eventueel ook de kleur. Dat ben je anders volgende zomer toch vergeten. 
 • Bewaar de zakken met bollen droog, vorstvrij en let erop dat muizen er niet aan kunnen. 
 • Laat bollen eventueel in hun pot staan, maar geef ze geen water meer.