Menu

Terug naar Actualiteit >Aardbeien achter de schermen

Geschreven op 17 juni 2018. - Nieuws, Eten en drinken, Landbouw
Amylia Cookameal aardbeienteler

Op de oprit staat een aardbeienautomaat waar continu wandelaars, fietsers en auto's halthouden om super verse aardbeien te kopen. Ik kon er zelf niet aan weerstaan en, kocht al snel een bakje om een aardbei te kunnen proeven. Heerlijk. En nog leuker is dat ik ging uitzoeken waar deze lekkere aardbeien nu juist vandaan kwamen. Inderdaad een blik achter de schermen dus van een aardbeienteler! Kijken jullie mee?

Van uit een van de serres komt de enthousiaste Gillian naar mij toe gestapt. Het zijn ontzettend drukke dagen bij Juwel Fruit, er worden namelijk volop (en full force) aardbeien geplukt! Een leuk moment voor mij om de aardbeien serres te bezoeken en te ontdekken hoe alles in zijn werk gaat... Maar misschien ook een iets minder vanzelfsprekende periode voor Gillian (en haar man Gunther) om tijd vrij te maken. Bij deze dus nogmaals een hele grote DANKJEWEL voor de interessante en leerrlijke rondleiding door de serres en boomgaarden van Juwel Fruit! Ik heb alvast genoten van de lekkere aardbeien en de blik achter de schermen!

Juwel Fruit

Juwel Fruit ligt in een deelgemeente van Sint-Truiden, Tereycken (Maak je geen zorgen als je dit gehuchtje niet kent, onze GPS had het er ook moeilijk mee). Het is een echt familiebedrijf... Gunther nam het over van zijn ouders en sinds enkele maanden draait zijn echtgenote Gillian ook voor 100% mee in het bedrijf! Juwel Fruit is gespecialiseerd in het kweken van aardbeien, maar ondertussen hebben ze ook een boomgaard met appelen en peren.

De aardbeien worden op verschillende manieren en in verschillende soorten serres gekweekt. Dat met de bedoeling om op die manier zo lang mogelijk heerlijke aardbeien te kunnen aanbieden. De aardbeienplanten staan steeds in volle grond op substraten in de hoogte.

Waarom in de hoogte? Veel handiger (en beter voor je rug) om ze te plukken, én de aardbei groeit zo mooier en voller. Heel knap om te zien hoe ze hier continu bezig zijn met het verbeteren van de kwaliteit van de aardbeien én van de productie. Zo vangen ze het overtollige water en ook het regenwater op. Dat water wordt gefilterd en hergebruikt. Geweldig toch?

Leuk weetje: Er staan zelfden aardbeien op tafel bij Gillian en Gunther. Als zij, of een van hun drie kinderen, aardbeien eten is dat meestal recht uit de serre.

Meer informatie over Juwel Fruit én hun vakantiewoning waar ik kan logeren tussen het fruit kan je vinden via www.juwel-fruit.be

Deze vlog kwam tot stand door een samenwerking met Amylia van Cookameal, lees er hier alles over!

X
Amylia

Cookameal