Menu

Terug naar Actualiteit >Aardbeien van Op Het Veld

Geschreven op 18 mei 2017. - Nieuws, Eten en drinken, Landbouw
Aardbeien van Op Het Veld

Niets dat zo lekker smaakt dan de allereerste aardbei van het seizoen. En nu het aardbeienseizoen volop bezig is, leek het ons gepast om dit favoriete fruit van groot en klein eens in het zonnetje te zetten.
 

 

 

Familiaal tuinbouwbedrijf

Op de eerste warmste dag van 2017, trokken we naar ‘Op Het Veld’, het familiale vollegronds tuinbouwbedrijf van Johan en Griet Vermeiren – Van Olmen en hun kinderen Mieke, Jef, Jan en Saar. Op hun veld in de Steynehofweg in Bevel (provincie Antwerpen) telen en verkopen ze aardbeien en houtig kleinfruit. De aardbeien en bessen die niet rechtstreeks aan de klant verkocht worden, verwerken ze in ambachtelijke confituren en in puur aardbeiensap.

 

Oogsten van mei tot september

De ontvangst is hartelijk. Griet en Johan beginnen meteen te vertellen. Voor hen teelden de ouders van Johan aardbeien in bijberoep.  In 1997 nam het koppel het bedrijf over. Intussen is het bedrijf geëvolueerd naar een volwaardig tuinbouwbedrijf met een grootte van ongeveer 8 ha, waarvan er op 2,5 ha aardbeien staan. Op de andere stukken grond groeit gras, zodat ze aan vruchtafwisseling kunnen doen.

Naast de klassieke openluchtteelt van aardbeien worden ook vervroegde en verlate teelten in de volle grond uitgevoerd, waardoor de oogstperiode zich uitstrekt van begin mei tot eind september. Tijdens deze maanden worden de dagvers geplukte aardbeien rechtstreeks 'op het veld' verkocht. In 2002 werden ook braambessen opgeplant. Daarna volgde een ruim gamma aan houtig kleinfruit.

Darselect en Eve’s Delight

Griet en Johan kozen voor twee kwaliteitsvolle aardbeiensoorten die lekker zoet zijn en schoon rood geplukt kunnen worden. Dit in tegenstelling tot aardbeien die je bijv. in de supermarkt koopt. Deze worden lichtrijp geplukt, aangezien ze nog een lange weg moeten afleggen alvorens ze in de supermarkt liggen.

Bij ‘Op het Veld’ koop je de aardbeien die de dag zelf geplukt zijn, verser kan het dus niet. En voor ons helemaal niet, want wij gingen naar huis met onze bakjes aardbeien die we voor de gelegenheid zelf mochten plukken.

Van sappers tot grote confituurketel

Twee jaar geleden kozen Griet en Johan ervoor om niets meer naar de veiling te brengen en alles te verwerken om hun bedrijf. Ze investeerden in een sappers, grote confituurketel en diepvriescel. De confituurketel kan 200 liter confituur verwerken. De sappers zorgt ervoor dat ze puur aardbeiensap kunnen persen, aangevuld met een beetje citroensap voor behoud van de mooie rode kleur.

Showbizz Bart

Griet vertelt dat ze bij de start van het aardbeienseizoen op zoek gingen naar een manier om in de media te komen. Dat deden ze eind april met de verkoop per opbod van de eerste aardbeien door Showbizz Bart. Dit gebeurde ten voordele van ‘Iedereen tegen kanker’.

Meer en meer zetten Griet en Johan in op hun naambekendheid, waarbij ze er niet van terugdeinzen om ook richting Antwerpen te trekken. Daar zijn ze vaste standhouders op het Bollekesfeest en Antwerpen Proeft. Ze merken dat mensen die hen daar gezien hebben, ook effectief tot in Bevel komen om de confituren te kopen.

Daarnaast ontvangt het koppel groepen en klassen voor een geleide rondwandeling, al dan niet gecombineerd met een confituurproeverij.

1 nacht vorst, een hoop ellende

De vriestemperaturen in april 2017 hebben zware gevolgen voor de aardbeien. Vermoedelijk is de schade buiten zeer groot, in de tunnels blijft dit beperkter. Johan vertelt dat ze dus het 2de jaar op rij serieus minder aardbeienoogst zullen hebben. De aanhoudende regen van mei 2016 kwetste heel wat vruchten en er was schimmelaantasting.

Ook wanneer we het interview afnemen, merken we de gevolgen: het is half mei, heel wat mensen passeren om aardbeien te komen halen, maar wat ze 's ochtends hebben kunnen plukken, is allemaal al verkocht. Pijnlijk, zeker op een dag waarbij de temperaturen naar de 30 graden gaan en iedereen er vanuit gaat dat er veel aardbeien zullen zijn. Gelukkig mogen wij vandaag zelf plukken en kunnen wij wel met aardbeien naar huis!

Is elke aardbei even lekker?

Er zijn heel wat verschillen in kwaliteit. Wanneer je aardbeien koopt, let er dan op dat het kroontje schoon fris groen is, waarbij de aardbei het liefst nog geplukt werd met een steeltje. Kijk ook naar de zaadjes. Wanneer deze in het vruchtvlees zitten, is de aardbei veel sappiger. Een dagverse aardbei blinkt ook heel mooi.

Hoe groeien aardbeien?

Bekijk de video!

 

Tijdens het oogstseizoen kan je dagelijks ‘'Op Het Veld’ terecht voor versgeplukte aardbeien. De confituren en andere verwerkte producten, zijn het jaar rond verkrijgbaar.

Meer info vind je op de website van Op het Veld en de Facebook-pagina Aardbeien op het Veld.