Achel, tussen teuten en trappisten | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Achel, tussen teuten en trappisten

Geschreven op 16 augustus 2017. - Ledenblad Buiten, Fietsen en wandelen
Wandelen in Achel

Reporter Jessie en fotograaf Katrien trekken voor de laatste keer samen door het Vlaamse land, op zoek naar mooie dorpen, interessante mensen en boeiende verhalen. Ze worden vergezeld door helpers die de lokale situatie goed kennen. Dit keer verkennen ze Achel, deelgemeente van het Noord-Limburgse Hamont- Achel. Ze trekken op pad met secretaris Francis Vranken en bestuurslid Hans Schuurmans.

Ontdek het dorp

We beginnen de dorpswandeling op het Michielsplein, bij de Sint-Monulphus en Gongulphuskerk en de fontein van de Achelse zingende Lier.

“De route van ‘Ontdek het dorp’ springt ook over deze vijver”, lachen Francis en Hans, wanneer we van 1139 (toen Achel de eerste keer vermeld werd in een pauselijke bul) stappen tot in 1977 (de fusie met Hamont). “Elke steen in het water (zie foto vorige pagina) bevat een datum die symbolisch is voor de rijke geschiedenis van Achel.”

 

 

VVV-kantoor AchelHet duo wijst naar het Simonshuis, een van de voormalige teutenhuizen. “Teuten waren rondreizende handelaars, die zo’n negen maanden per jaar naar de buurlanden trokken om daar hun koperwerk en textiel te verkopen”, vertelt Hans. De statige villa herbergt nu het VVV-kantoor en het Grevenbroekmuseum. “In 1944  was het Simonshuis zelfs even het hoofdkwartier van de Engelse generaal Dempsey, die de bevrijdingsacties leidde.”

 

Achelse blauwe

We verlaten het Michielsplein in zuidoostelijke richting via Catharinadal.

Het beeldje ‘Vijf eeuwen Ridderzate van de Heerlijkheid Grevenbroek’ leert ons dat Achel in de vroege middeleeuwen samen met Hamont en Sint-Huibrechts-Lille (Neerpelt) behoorde tot de heerlijkheid Grevenbroek.

“Onze volgende stop, het voormalige franciscanessenklooster Catharinadal, werd in 1432 opgericht met de steun van de heer van Grevenbroek”, vertelt Francis. “Nu is de ambachtelijke kaasmakerij en hoevewinkel van de gebroeders Boonen erin gehuisvest.”

Peter toont ons hoe hij samen met zijn broer Bert en echtgenotes Riet en Carine zo’n 140 kazen en zo’n 70 andere zuivelproducten maakt met de melk van hun 100 roodbonte MRIJkoeien. “Het Maas-Rijn-IJssel rundvee is een sterk ras, met eiwitrijke melk die uitermate geschikt is om bijvoorbeeld yoghurt mee te maken”, vertelt Peter. “Onze Grevenbroecker blauwschimmelkaas lukt alleen met deze melk. Loop zeker nog eens binnen voor een stukje (h)eerlijke kaas”, wuift de warme kaasmaker ons uit.

 

We trekken het groen in

Naar de Tomp.

In de vallei van de Warmbeek, de groene long tussen Achel en Hamont, stuiten we op de mysterieuze Tomp. “Tomp komt van teump, wat spits betekent”, zegt Francis. De toren staat op priv├ędomein en is normaal niet toegankelijk voor bezoekers.

“Er is heel wat discussie over de precieze geschiedenis van de Tomp”, vertelt Hans. “Is het de donjon van een mottenburcht, de voorloper van het kasteel van Grevenbroek? Of is het de romp van een versterkte torenmolen? De exacte waarheid zullen we nooit weten, maar het is alleszins een uniek stilteplekje, omringd door vijvers, moerassen en beken.”

Genieten in stilte

We laten de route van de dorpswandeling even achter ons en bezoeken een van de bekendste ori├źntatiepunten, de Achelse kluis.

De Kluis ligt helemaal in het noorden van Achel, in het grensoverschrijdende natuurgebied de ‘Groote Heide’. “Dit gebied van 6000 hectare ligt op het grondgebied van 6 gemeenten (Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Neerpelt en Valkenswaard)”, legt Hans uit.

 

In de kindertijd van Hans was dit een erg bedrijvige plek, waar melkvee en varkens gehouden werden en de broeders aan akkerbouw deden, maar nu is het vooral een populair oord voor fietsers en wandelaars. Zij genieten op het terras van een bruine of blonde trappist. Sinds 1998 wordt er namelijk opnieuw een eigen trappistenbier gebrouwen.