Afval bestaat niet. Van aardappelschil tot balpen | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Afval bestaat niet. Van aardappelschil tot balpen

Geschreven op 22 januari 2018. - Nieuws, Landbouw, Maatschappelijke dossiers, Tuinieren
aardappel en nevenstroom

In de land- en tuinbouw zijn er heel wat nevenstromen. Soms is dat afval, dat verloren gaat als een vrachtwagen zijn lading verliest of als een stroompanne de koelcel stillegt en de inhoud niet meer consumeerbaar is. Soms kan gerecycleerd worden door de afgesneden preibladeren onder te ploegen als organische bemesting.

De gespecialiseerde opwerking van basisbestanddelen van een nevenstroom tot compleet nieuwe producten is een sector in volle ontwikkeling.

 

Neem nu aardappelen

Je kunt ze met schil en al opeten, bijvoorbeeld op de barbecue. Maar meestal worden aardappelen geschild. De schillen gaan in de gft-bak of worden aan de dieren gevoederd. Maar uit die schillen kan je ook zetmeel halen waarmee je nieuwe producten kan maken.

 

Zelf zetmeel maken?

Om het zetmeel te winnen, worden de schillen fijngehakt en enkele keren uitgespoeld, waarbij de zetmeelkorrels uit de kapotgemaakte cellen vrijkomen. Het zetmeel wordt vervolgens gescheiden door bezinking en daarna gedroogd tot het een wit poeder wordt. In de industrie gebeurt dat op grote schaal, maar het is eenvoudig om zelf zetmeel te winnen uit aardappelschillen. Het enige wat je nodig hebt zijn schillen, een mixer en water.

 

Balpen of meer?

Door water en glycerol aan het zetmeel toe te voegen en het mengsel te verwarmen, wordt bioplastic gemaakt. Ook dat kan je zelf doen. Voor plastic heb je dus niet altijd ruwe olie nodig. Een leuk filmpje over het zelf maken van bioplastic vind je bij Het Klokhuis.

Aardappelzetmeel wordt vaak gebruikt in de keuken om voedingsmiddelen te binden. Je vindt het ook terug in papier, textiel, geneesmiddelen en inkt. Misschien is de pen waarmee je net nog schreef wel van zetmeel gemaakt?

 

Nevenstromen in beeld

Het verhaal van de aardappel vind je terug in een overzichtelijke publicatie van veldverkenners.

 

Meer lezen