Menu

Terug naar Actualiteit >Afval bestaat niet. Van fruitboom tot kaars

Geschreven op 03 oktober 2018. - Nieuws, Landbouw, Tuinieren
Van fruitboom tot kaars

Elke winter vervangen de Haspengouwse fruittelers tien procent van het appelareaal. In totaal gaat het om zo’n 800.000 bomen. Het is niet zo makkelijk om dat hout een nieuwe hoogwaardige bestemming te geven. Vaak wordt het verkocht als brandhout en eindigt het in de open haard. Bart Dooms, die in het Limburgse Herk-de-Stad zelf tussen de boomgaarden woont en wiens schoonouders fruittelers zijn, ontwikkelde een nieuwe toepassing waarbij dit resthout toch een nuttige herbestemming krijgt.

Dat werden de Haspencubes, een soort tuinkaars die je in een speciaal ontworpen vuurkorf kan laten branden. Sfeer gegarandeerd op je (na)zomers terras.

Deze tekst is een vervolg op het artikel ‘Afval bestaat niet. Van appelboom tot tuinkaars’ dat verschenen is in ons ledenblad Buiten nr. 4 (24 augustus 2018).

 

De vele mogelijkheden van appelhout

AppelhoutToch is de Haspencube niet het enige product waar Bart en zijn vennoot Erik Meylemans van Haspenwood zich op toeleggen. Sinds 2013 zijn beiden bezig met heel wat projecten waarbij appelhout telkens een constante is. “Omdat houtbewerking een hobby is, onderzocht ik eerst of je appelbomen kan gebruiken om er meubels mee te maken”, steekt Bart van wal. “Vervolgens namen Erik en ik deel in 2013 aan een bootcamp van Flanders DC. Tijdens dat kamp hebben we de appelboom omzeggens binnenstebuiten gekeerd. We leerden wat je allemaal precies met het hout kan doen. Daar hebben we veel geleerd. We surfen nu nog altijd voort op de vibe van dat bootcamp. We focusten ons op drie zaken: de mooie structuur van het appelhout, de rooksnippers met zijn goede geur en brandeigenschappen en de bioactiva van het hout. Het concept Haspencube ontstond toen we meededen aan het project Bridee.org dat mensen met een idee samenbracht met MBA-studenten en product designers. Daar gebeurden de eerste experimenten waarop we verder werkten.”

 

Innovatie Award

Een idee is een zaak, de verdere uitwerking vraagt tijd en geld. “Daarom deden we met de Haspencube mee aan de Innovatie Award van de provincie Limburg. We werden een van de laureaten en ontvingen een geldprijs van 5000 euro waarmee we het idee makkelijker en sneller konden uitwerken. De experimenten volgden elkaar op en na een jaar stond ons idee op punt. In die periode maakten we zelf een mal en experimenteerden we met parafinebolletjes om de kaarsen te maken, nu werken we met restjes van kaarsen. Zo brengen ze twee afvalstromen bij elkaar[DB1] . Die tests gebeurden in mijn serre. Soms belden mensen hier aan om te zeggen dat onze serre in brand stond, maar het ging om die testcubes die aan het branden waren”, lacht Bart.

De Haspencubes worden nu nog zelf gemaakt, maar in de toekomst is het de bedoeling om deze te laten maken door de plaatselijke sociale economie.

 

Vuurpotten

Intussen is de Haspencube lang niet het enige product waar Haspenwood mee kan uitpakken. Bart wil zich in de toekomst ook toeleggen op de zogenaamde vuurpotten voor de kersenteelt. Als fruittelers tijdens de bloesemperiode te maken krijgen met vorst, dan is het zaak om de vruchten niet te laten bevriezen. Hiervoor worden vaak vuurpotten gebruikt. “Ook hier experimenteren we mee, maar dat staat nog niet helemaal op punt. Voorts hebben we ook een theeset en een tafelrookoven, rookchips, appelhout gerookte fleur de sel, allemaal met appelhout als component, in ons gamma.”

Meer info over Haspenwood vind je op www.haspenwood.com