Menu

Terug naar Actualiteit >Alant

Geschreven op 15 juli 2022. - Nieuws, Tuinieren

Een plant die minstens 1m² ruimte nodig heeft. De enorme bladeren onderaan de bloemstengels hangen over alle buurplanten heen. Het blad voelt viltig aan en heeft kleine onaangename stekeltjes. De bloemstengels zijn zeer stevig en reiken zeker 2,5 meter hoog.

 

Een plant waar je niet naast kijkt

Nochtans, voor de overweldigende bloei hoef je deze plant niet in je tuin te halen. De gele bloemen zijn eerder klein te noemen, in vergelijking met de omvang van de plant. Ze lijken op gele margrieten en staan op de top van de bloeistengels. Helemaal bovenaan dus, hoog boven ons hoofd. Ze bloeien ook niet allemaal tegelijkertijd. Voor bestuivende insecten is deze plant een feest. 
 
Op een windige plek kan het nodig zijn de bloemstengels samen te binden. De stelen zijn wel dik genoeg, maar met zoveel blad kan de plant wel eens scheef zakken. Die bladeren die verspreid staat langs de stevige stengel, zijn echt groot. De onderste kunnen tot een halve meter lang worden. Alant houdt van zon en eender welke tuingrond.
 
Alant zaait zichzelf rijkelijk uit in de tuin. Als je jezelf extra wiedwerk wil besparen, kan je de bloemstengels meteen na de bloei kortwieken om de verspreiding van de zaden te beperken. De plant zelf sterft af in de winter maar komt elk jaar weer terug, soms nog groter dan de vorige keer.
 
Inula magnifica. Vaste plant.