Menu

Terug naar Actualiteit >Augurken

Geschreven op 24 juli 2016. - Nieuws, Tuinieren
augurk

Teel augurk als je tijd en zin hebt om ze op te leggen in azijn. Dan maak je ze zo zuur of zoet als je zelf wil.

Let er op dat je niet te veel planten kweekt, anders heb je echt te veel vruchten om te oogsten en te verwerken.

 

Waar en wanneer?

Binnen zaaien vanaf einde maart in potjes. Uitplanten na half mei. Buiten zaaien kan al vanaf mei tot in juni. Zaai 2 cm diep en laat 60-70 cm tussen de rijen

Hoe zaaien?

  • Zaai twee zaden in een potje, hou warm, licht en vochtig. Voor het uitplanten de planten laten wennen aan de buitenlucht door ze een week lang overdag buiten te zetten op een beschutte plek en ‘s avond weer binnen te halen.
  • Zaai geen grote hoeveelheden, anders heb je echt te veel vruchten om te oogsten.

Hoe verzorgen?

  • Zet een klimrek van minstens 1 meter hoog waaraan de augurk zich kan vasthechten. Een hekwerk met grove mazen is ideaal. Bind de plant hier en daar vast.
  • Augurken groeien overal, ze hebben het graag warm en niet te nat.
  • Indien nodig, uitdunnen tot de planten 25 cm uiteen staan.

Hoe oogsten?

  • Augurken groeien zeer snel. Vanaf juli tot oktober moet je alle dagen plukken.
  • Wrijf de vruchten af met zout om de stekeltjes te verwijderen en een glad velletje over te houden.
  • Gebruik de fijne augurkje (5 tot 7 cm) om in te maken, de dikke exemplaren kan je ‘vers’ te eten in een stoofpotje of marineren in ciderazijn.

De teelt in het kort

maart binnen zaaien in potjes
mei buiten uitplanten
juli dagelijks plukken