Augustus-weetjes! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Augustus-weetjes!

Geschreven op 02 augustus 2019. - Nieuws, Erfgoed

De maand augustus, die gaat eigenlijk al tweeduizend jaar terug. Zo zitten we in het tijdperk van de Romeinen, waar de zesde maand in de Romeinse kalender "Sextilis" heette. "De zesde maand!?", horen we je denken? Jup, want bij de Romeinen begon het jaar immers op 1 maart. Ter ere van keizer Augustus (voluit: princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus, maar Augustus voor de vrienden) werd de maand Sextilis herdoopt naar de maand augustus! 

Onder de huidige Gregoriaanse kalender is augustus de achtste maand. Wist je trouwens dat augustus steeds op een andere dag start dan de overige 11 maanden, behalve in een schrikkeljaar? In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van week als februari. Leuk wist-je-datje voor op de volgende familiebarbecue! Augustus is trouwens de ideale maand voor een barbecue, de eerste helft van de maand behoort immers tot de hondsdagen, de gemiddeld warmste periode van het jaar. 

Tot slot geven je nog graag mee dat augustus in onze streken de maand is waarin de oogst wordt binnengehaald. De maand wordt dus niet voor niets oogstmaand genoemd. Zo is het woord oogst zelfs van het woord "augustus" afgeleid en niet omgekeerd. Nog zo'n weetje voor op de barbecue! 

Geniet van deze mooie zomermaand!