Autopark voor speelse groene vingers | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Autopark voor speelse groene vingers

Geschreven op 13 augustus 2020. - Nieuws, Tuinieren
bosaardbei

Struikel je al eens over oude speelgoedvrachtwagens en wil je ze maar wat graag weggeven of naar de kringloop brengen? HALT! Geef ze eerst thuis nog een (tijdelijk) tweede leven door er lekkere kruiden, mini-groenten of vetplantjes in te planten.

 

De schoolvakantie loopt ten einde. Heel wat kinderen staan te popelen om weer naar school te gaan. Grijp de kans om nog eens samen te tuinieren - liefst met iets wat kinderen zelf heel tof vinden - om de zomer af te sluiten.
 
Eerst even naar het tuincentrum om
  • Hydrokorrels
  • Potgrond voor kruiden en groenten of sierplanten
  • Gemakkelijk groeiende plantjes

Groen vroem vroem

Kies enkel speelgoedwagens waarvan de laadbak voldoende groot is zodat de wortels van de plant voldoende ruimte krijgen.
Boor in de bodem van de laadbak 4 gaatjes om het teveel aan water weg te laten lopen. Leg over elk gat een scherf van een terracottapot of bord om te voorkomen dat de hydrokorrels door de gaatjes glippen.
Breng een laag hydrokorrels aan van 2 cm in een ondiepe wagen, 3 tot 5 cm in een diepe.
Vul de laadbak vervolgens tot 2 cm van de rand met potgrond.
Plant de gekozen plantjes en giet ze goed aan.
 
 
 
Spreek met zoon- of dochterlief af dat ze regelmatig controleren of de grond nog voldoende vochtig is. Voor planten die buiten staan zal dit in warme periodes dagelijks moeten gebeuren. Voor planten in huis volstaat meestal een keer in de week. Leer de kinderen aan hoe ze optimaal water geven, niet op de plant zelf maar rechtstreeks op de aarde en voor wagens die buiten staan, geef je bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds water.
 
 

Waarom hydrokorrels gebruiken?

Hydrokorrels zijn kleine kleibolletjes die water kunnen opnemen en het teveel aan water dat er soms tussen de plantenwortels zit laten wegvloeien. Hierdoor krijgen de wortels meer zuurstof en gaat de plant gezonder groeien. Hydrokorrels zijn dus ook in elke andere bloempot een extra ondersteuning voor mooie planten. En je kan ze telkens (na ze goed te hebben gespoeld) opnieuw gebruiken.