Barbapapa-aubergine | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Barbapapa-aubergine

Geschreven op 12 mei 2020. - Nieuws, Eten en drinken, Tuinieren
aubergine

Hij doet denken aan de Barbapapa-figuurtjes van vroeger, die ietwat gekke aubergine. En dan noemen ze hem ook nog eens eierplant en is hij bovendien mysterieus donker van kleur …

 

 

Opkweek en uitplanten

Aubergines groeien bij voorkeur in een serre omdat ze echt wel wat warmte nodig hebben. Het lukt soms ook in volle grond als de plant voldoende warm staat. Hij heeft een temperatuur van 21°C nodig om goed te groeien.
Je kan de aubergine begin maart zelf zaaien in lichte zaai- of stekgrond. De kiemperiode ligt tussen 1 tot 2 weken. Hou er wel rekening mee dat je steeds een temperatuur van rond de 21°C moet hebben. Je kan in mei ook jong plantgoed aankopen waardoor je al een flinke voorsprong hebt.
Het uitplanten in volle grond doe je best na de ijsheiligen, in de serre kan je al planten vanaf eind april. Warmte speelt een heel belangrijke factor bij de verdere ontwikkeling van de aubergineplant. Bemesten doe je met compost, stalmest of gedroogde koemest. De aubergine wortelt 40 tot 50 cm diep, dus is het belangrijk om de grond voldoende diep te bewerken. Zet de planten 50 tot 60 cm van elkaar.
 

Verzorging en oogst

Aubergines heb je in verschillende soorten. De hier meest voorkomende zijn de halflange Violette Lunga en Ophelia. Het is niet echt nodig een aubergine te snoeien of te dieven (het verwijderen van okselscheuten zoals bij tomaten), maar het komt de controleerbaarheid van de plant wel ten goede. In de serre kan je 3 of 4 hoofdtakken behouden en dieven om de kroon luchtig te houden. Bovendien zullen de vruchten dan ook groter worden. Je kan een aubergineplant best wat steun geven om te voorkomen dat hij door het dragen van veel vruchten dreigt om te vallen.
Rijpe aubergines kan je bewaren bij een temperatuur van ongeveer 12°C. In de koelkast gaan ze snel bederven, bewaar ze liever op een koele plaats.
 

Weetje

Je mag aubergines nooit rauw eten. De stof solanine in de vrucht kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door de aubergine goed te verhitten neemt het solanine-gehalte in de vrucht sterk af zodat de kans op klachten nog heel klein is.
 

Smullen van pasta met aubergines

Ingrediënten (voor 4 personen)
 • 200 g macaroni
 • 2 grote aubergines
 • 1 ui
 • 1 teen geperste knoflook
 • 500 g gemengd gehakt
 • 425 g gepelde tomaten (vers of blik)
 • 2 el tomatenpuree
 • 100 g erwten
 • 150 g fijngesneden mozzarella
 • 60 g cheddar kaas (optioneel)
 • 50 g geraspte parmezaanse kaas
Bereiding:
Kook de macaroni al dente en laat uitlekken. Leg de plakken aubergine op borden en bestrooi met een beetje zout. Laat ze 20 min. staan, spoel ze af en dep droog. Verhit olie en bak de aubergines goudbruin. Fruit de gesnipperde ui en knoflook. Voeg het gehakt toe en bak alles aan. Voeg tomaten, tomatenpuree, peper en zout toe. Roer goed en laat 15 tot 20 min. pruttelen.
Meng de gekookte erwten, de macaroni, de mozzarella, cheddar en de helft van de parmezaanse kaas. Roer het gehaktmengsel door het macaronimengsel.
Leg de aubergines op de bodem en langs de randen van een ovenschaal, schep het mengsel erin en leg de resterende aubergineplakken boven op de vulling. Strooi de rest van de parmezaanse kaas erover. Zet het geheel in de oven tot alles goed heet is en de kaas lichtjes bruin is gegratineerd. Serveer indien gewenst met tomatensaus.
Smakelijk!