Menu

Terug naar Actualiteit >Belgische begonia’s te bewonderen

Geschreven op 08 augustus 2017. - Nieuws, Tuinieren
Begoniatapijt Brussel

Vlaamse begoniatelers leveren een topproduct met wereldfaam. In augustus en september laten ze hun bloemen schitteren op stadspleinen in binnen- en buitenland. Al die bloementapijten worden gerealiseerd door de commissie begonia van AVBS, de sierteelt- en groenfederatie.

Het is een evenement om de Belgische begonia als topproduct in vedette te zetten.

Grote Markt

Het eerste begoniatapijt werd in 1971 aangelegd op de Grote Markt van Brussel. Het idee kwam van Etienne Stautemas, die toen consulent was bij Boerenbond en een manier bedacht om promotie te maken voor de begoniateelt. Sinds 1981 kan je om de twee jaar een begoniatapijt bezoeken in Brussel.

Naast het grootste tapijt in Brussel, zullen er ook nog Belgische begonia's te zien zijn in Zaventem, Waregem, Leuven, Merelbeke, Wetteren en in de hoppestoet in Poperinge.

 

Agenda begoniatapijten

  • 11 tot 15 augustus - Brussel, Grote Markt, Flowertime
  • 18 tot 20 augustus - Zaventem, Kerkplein, thema: 900 jaar Zaventem
  • 29 augustus - Waregem, Waregem Koerse
  • 2 tot 4 september- Leuven, Grote Markt, thema: 150 jaar stadschouwburg
  • 8 tot 10 september - Merelbeke, Floraplein, thema: openmonumentendag
  • 14 tot 17 september - Wetteren, Markt, thema: de rechtvaardige rechters met 3D-tuin
  • 15 tot 17 september - Poperinge, Hoppestoet

 

Gent, bloemenregio

Begonia's zijn een door en door Vlaams product. De begoniateelt beslaat 80 ha en concentreert zich in Lochristi, Destelbergen en Laarne. Deze gemeenten zijn echt een uitstapje waard. Passeer er in de zomermaanden en geniet van de veelkleurige uitgestrekte begoniavelden. Tot ze geplukt worden…

Op die 80 ha aan velden en serres produceren een twintigtal familiebedrijven elk jaar zo een 25 miljoen knollen. Samen zorgen ze daarmee voor ruim de helft van de wereldproductie! 95% van de knollen gaat naar het buitenland. Traditioneel vooral Nederland, VK en VS maar de laatste jaren neemt de interesse uit Centraal- en Oost-Europa toe. Vooral Japanners weten onze begonia’s bijzonder te appreciëren.

 

Waarom een begoniatapijt?

Een Vlaams topproduct verdient speciale aandacht. Om het succes van de begoniateelt in de kijker te zetten, worden in augustus en september bloementapijten aangelegd. De kwekers, hun vrienden en kennissen zijn hier zelf bij betrokken. Het is duidelijk een sector van passionele plantenliefhebbers.

Begoniabloemen zijn ideaal om een kleurrijk patroon uit te leggen in tapijtvorm. De grote bloemen zijn beschikbaar in vele kleuren en blijven lang vers door hun grote waterinhoud. Het tapijt wordt aangevuld met gazon (voor meer groen), sierschors (voor bruine tinten) en dahlia's die de ontbrekende kleuren aanvullen.

 

Herkomst Haïti

Begonia’s zijn niet inheems. De knolbegonia is een glazig plantje dat afkomstig is uit de tropische en subtropische gebieden van Zuid-Amerika. Daar alleen al zijn meer dan 1.000 wilde vormen.

Zoals zo vaak het geval is, werd ook deze plant genoemd naar een persoon. Dit keer naar Michel Begon, van 1682 tot 1685 gouverneur van Haïti. De Franciscaan Charles Plumier uit Marseille bestudeerde er in opdracht van Begon de inheemse flora. Hij benoemde de plant, die al in de 14e eeuw beschreven werd.

De begonia belandde via Groot-Brittannië in België. Het was de Gentenaar Louis Van Houtte die vaststelde dat de begonia uitstekend geschikt is om in volle grond te telen. Zo startte de begoniateelt in het laatste kwart van de 19e eeuw in Oost-Vlaanderen. Om uit te groeien tot een succesverhaal.

 

De teelt van begonia

De begoniateelt is een vrij eenvoudige cultuur die in één jaar wordt uitgevoerd. Het zaaien gebeurt in februari. De zaailingen worden meestal verspeend in perspotten (geperste blokjes substraat) en uitgeplant in de maanden mei en juni. De oogstwerkzaamheden vinden plaats in de maand oktober. De geoogste knollen worden gedroogd, gekuist en gekalibreerd in de loop van de winter en uiterlijk rond Kerstmis afgeleverd aan de handelaar-exporteur. Het eindproduct voor de teler is dus de knol.

De begoniateelt gebeurt bij voorkeur in een goed doorlatende, lichte grond. De zandstreek rond Gent is dus het aangewezen gebied voor de knolbegonia.
 

Vlaamse toppers in je tuin

Wie thuis wil genieten van deze bloemenpracht kan begonia’s zeker toepassen op het terras, balkon of in de tuin. Ze zijn er in heel veel vormen, prachtige kleuren en sinds kort ook in geurende variëteiten. Lees meer.

 

Bron: AVBS, sierteelt- en groenfederatie