Bemesten van planten in pot | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Bemesten van planten in pot

Geschreven op 24 juni 2019. - Nieuws, Tuinieren
planten in pot bemesten

Planten in pot zijn beperkt in hun zoektocht naar vocht en voedingsstoffen in de bodem. Ze moeten het doen met wat in de pot zit en daar zorgt de tuinier voor. Als je goede potgrond hebt gebruikt bij de aanplant, kunnen kamerplanten zowel als terrasplanten daar wel een week of zes mee verder. 

Soms is die periode wat langer, dan staat het vermeld op de verpakking. Pakweg drie maanden nadat je de plant in een pot gezet hebt, zal het stilaan nodig worden om voedingsstoffen te geven. 

 

5 tips voor potten

Hoeveel voedingsstoffen een plant nodig heeft, hangt af van de soort en de snelheid waarmee ze groeien. Grote planten hebben meer behoefte aan voedingsstoffen dan kleine planten.  

 

Beter te weinig dan te veel 

Ben jij zo een tuinier die liever een sterke dosis geeft om er in een keer vanaf te zijn? Dan kan het gebeuren dat de zoutconcentratie in de potgrond plots en te sterk stijgt. Met als gevolg dat het water uit de plant onttrokken wordt, terwijl het net de bedoeling is dat de plantenwortels dit voedingsrijke water zouden opnemen. Om die reden is het aan te raden om vaker meststoffen te geven verspreid over het groeiseizoen, maar zeker niet in hoge dosis. 

 

Lees de instructies 

Op de verpakking staat het advies van de producent vermeld, volg dat op en geef zeker niet meer meststof dan voorgesteld wordt. Als algemene regel kan je eens om de veertien dagen bemesten als de planten in volle groei zijn. Kweek je groenten in potten en zijn die stevig aan de groei, dan mag je dat ritme opdrijven tot een wekelijkse gietbeurt. 

 

Gebruik vloeibare meststof  

Bij het gebruik van vaste meststoffen in poeder- of korrelvorm is het risico groter dat potten en bakken overbemest worden. Dat is schadelijk voor de plantenwortels. Gebruik een meststof met veel stikstof (N) voor bladrijke planten en haal voor bloeiende planten een tomatenmeststof in huis. Planten in potten en bakken moet je toch regelmatig water geven, dus is het bemesten geen uitzonderlijke bezigheid. Geef bij het bemesten je planten even veel water zoals je dat zou doen met een gewone gietbeurt.  

 

Verdun vloeibare meststoffen  

Uiteraard is het niet de bedoeling dat de vloeibare meststof zo uit de flacon bij de planten gegoten wordt. Op de verpakking staat duidelijk vermeld hoeveel vloeistof je mag gebruiken voor een bepaalde hoeveelheid water. Weet jij hoeveel liter water in je gieter kan? Even testen dus. De dop van de flacon heeft maatstreepjes om de juiste hoeveelheid af te meten. Het is handig om dat ene streepje op de dop te markeren dat de hoeveelheid aangeeft die past bij jouw gieter. Met een watervaste stift is dat streepje de hele zomer lang je gids. 

 

Soms liever geen meststoffen geven 

Als de wortels van planten beschadigd zijn, is het geen goed idee de plant voedingsstoffen te geven. De zouten in de meststof zouden de wortels nog meer stress bezorgen. Geef gewoon water geven tot de toestand weer normaal is, dan pas mag je bemesten. Ook als de potgrond helemaal uitgedroogd is, doe je beter geen meststoffen in het gietwater maar laat je eerst de kluit gewoon water opzuigen tot de grond weer voldoende vochtig is om de voedingsstoffen op te nemen en door te geven aan de plant.