Menu

Terug naar Actualiteit >Bemesten: vast of vloeibaar?

Geschreven op 26 juni 2020. - Nieuws, Tuinieren

Als je naar de winkel trekt om voedingsstoffen voor je planten te kopen, stoot je op een gigantisch aanbod. Wat moet je kiezen? Laten we beginnen bij het verschil tussen de twee grote types: vloeibare of vaste meststoffen.

 

 

Kiezen voor vaste of vloeibare meststofproducten?

Denk hierbij ook aan hoe je er zelf het handigst gebruik van maakt. Vloeibare meststoffen zijn makkelijk te doseren met de speciale afsluitdop van de flacon en zijn ideaal voor kleine hoeveelheden. Vaste meststoffen moet je met een weegschaal afwegen en gelijkmatig kunnen uitstrooien. Eerder geschikt voor grotere oppervlakten, zoals een gazon.

 

Vaste meststoffen

Deze worden verkocht in de vorm van korrels, poeder of tabletten. Deze producten moeten eerst oplossen in de grond vooraleer ze hun voedingsstoffen vrij geven. Daar duurt even, vandaar dat het effect van deze producten niet zo snel is dan bij vloeibare meststoffen. Vaste meststoffen zijn voornamelijk bedoeld om te worden toegepast in volle grond. En liefst niet tijdens een periode van droogte! De korrels kunnen dan niet oplossen.

De algemene producten zijn geschikt voor de meeste tuinplanten. Ze bevatten een standaarddosis aan de drie belangrijkste voedingsstoffen N-P-K, meestal is die voldoende voor drie tot vier maanden. Dus de hele zomer lang.

Er zijn ook gespecialiseerde meststoffen op de markt.  Hun samenstelling aan voedingsstoffen en supplementen verschilt volgens de noden van een specifieke plant. Wil je heel doelgericht een bepaalde plant voeding geven, dan kan je hier gebruik van maken. Er zijn producten voor cactussen, voor citrus, voor rozen, voor buxus, voor orchidee, tomaten, enz.

Er zijn ook traagwerkende meststoffen beschikbaar in dit assortiment. Dat betekent dat ze hun voedingsstoffen traag en geleidelijk afgeven aan de grond zodat de plant deze in kleine porties opneemt. Hun werking kan tot een jaar gaan, ideaal dus als je maar eenmaal wil bemesten.

 

Vloeibare meststoffen

De voedingsstoffen in vloeibare meststoffen kunnen meteen opgenomen worden door de plant. Daarom moeten deze meststoffen steeds in beperkte dosis maar vaak toegediend worden. Op het moment dat de plant het nodig heeft. Vloeibare meststoffen worden verdund met het gietwater en toegediend dicht bij de wortels. Voor grote oppervlaktes is dit niet zo een handige werkwijze.

Er bestaat ook bladvoeding, meestal is dat een product met veel stikstof (N) die je op het blad vernevelt. Dit werkt zeer snel als eerstehulpmiddel bij een noodlijdende plant die niet meer bij machte is om via de wortels water met voedingsstoffen op te zuigen. Planten in potten kikkeren er snel van op, zeker indien deze behandeling gecombineerd wordt met de verzorging van de potgrond. 

 

Wil je meer lezen?