Bemesting: de grote 3 | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Bemesting: de grote 3

Geschreven op 12 juni 2020. - Nieuws, Tuinieren

Planten eten niet, ze drinken. De voedingsstoffen uit de bodem nemen ze enkel op als die zijn opgelost in water. Het is vooral een chemische kwestie, van grote en kleine moleculen tot verbindingen en oplossingen. 

 

De samenstelling van een meststof staat altijd op de verpakking en in dezelfde volgorde: N-P-K. Wanneer er staat '5-10-5', dan betekent dat '5% N, 10% P en 5%K'. Wat weten we nu meer?

 

Welke voedingsstoffen hebben planten nodig?

Laten we beginnen met de grote 3 van N-P-K. Deze voedingsstoffen hebben de planten het meest nodig. Andere stoffen zijn in minder grote hoeveelheden nodig, dat zijn de micronutriënten. Van de sporenelementen heeft een plant niet veel nodig, toch kan het een verschil maken in bloei of bij de vruchtvorming. 

 

Het voedingselement Stikstof of N

Wat doet het? Alle gewassen die sterk groeien, gebruiken veel stikstof.  Stikstof is onmisbaar voor de bladontwikkeling en een normale groei van planten. Hoe meer stikstof een plant ter beschikking heeft, hoe meer blad er gevormd wordt. Voor een veel gebruikt gazon is dat ideaal, andere planten reageren op een teveel aan stikstof door vooral blad en geen bloemen te produceren. Bovendien maakt dat malse blad de plant zeer aantrekkelijk voor bladluizen. Bij te weinig stikstof gebeurt het omgekeerde, de jonge bladeren zijn bleek van kleur en spichtig.

Wanneer gebruiken? N werkt snel. Gebruik het bij de start van het groeiseizoen en daarna nog bij het gazon en in de moestuin. N kan je toedienen als vloeibare meststof of als makkelijk oplosbare korrels. Stikstof  spoelt zeer gemakkelijk uit met het regenwater. Het heeft dus geen zin stikstof te gebruiken in het najaar of tijdens de winter want het grootste gedeelte zal met de regen uitspoelen en dus verdwijnen buiten het bereik van de plantenwortels.

 

Fosfor of P

Wat doet het? Steunt de ontwikkeling van wortels en knollen. Maar vooral ook voor de algehele conditie van de plant. Een tekort aan fosfor komt zelden voor omdat onze bodem van nature al voldoende fosfor bevat. Het element is ook niet mobiel in de bodem, het sijpelt niet weg als het regent zoals bij stikstof het geval is.

Wanneer gebruiken? Tegen het einde van het groeiseizoen kunnen planten wat meer fosfor gebruiken, het versterkt de plantenwortels voor ze de winter in gaan. Het vergroot de oppervlakte wortels zodat planten het volgende seizoen meer vocht en voeding kunnen opnemen.

 

Kalium of K

Wat doet het? Kalium of potas helpt een plant bij de vorming van bloemen, vruchten en de zaadvorming. Geeft weerstand tegen ziekten en plagen en maakt de plant sterker tegen koude en droogte. Tekorten komen vaak voor op lichte zandgrond en toont zich door krullend bladpunten en bruinverkleuring van het blad. Indien te royaal beschikbaar in de grond, zal de plant aan overconsumptie doen en vermindert de opname van magnesium. Goed oplosbaar in het bodemwater, dus te gebruiken in het voorjaar.

Wanneer gebruiken? Kleine hoeveelheden volstaan. Bij een regelmatige toepassing doorheen het groeiseizoen, kunnen planten het opnemen als ze dat nodig hebben.

 

Lees meer