Menu

Terug naar Actualiteit >Bemesting: de micro-elementen

Geschreven op 30 juni 2020. - Nieuws, Tuinieren

Planten eten niet ze drinken. De voedingsstoffen uit de bodem nemen ze enkel op als die zijn opgelost in water. Het is vooral een chemische kwestie, van grote en kleine moleculen tot verbindingen en oplossingen. 

 

Naast de grote 3 (N-P-K) zijn ook nog andere moleculen belangrijk als voedingsstof voor planten. Ook al is de behoefte voor deze voedingsstoffen bij de meeste planten laag, deze elementen spelen een belangrijke rol in de bodemchemie. Ze zorgen er ondermeer voor dat andere voedingsstoffen beter opneembaar worden voor de plant.

Welke voedingsstoffen hebben planten nog nodig? 

Calcium is een speciale

Calcium (Ca) wordt meestal toegediend in de vorm van kalk. Kalk neutraliseert zure bodems en zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die chemisch vastzitten aan de gronddeeltjes kunnen vrijkomen en oplossen in het bodemwater. Die voedingsstoffen zijn dan beter opneembaar door de planten.

Calcium is weinig beweeglijk in de grond en speelt een rol bij de stevigheid van de plant. Te veel kalk is ook niet goed, het maakt ijzer en mangaan onopneembaar voor de plant wat leidt tot kalkchlorose.

Bekalken doe je bij voorkeur in het vroege voorjaar als het nodig is voor je tuingrond. Vermijd om dat tegelijk te doen met andere vormen van bemesting omdat de kalk dan minder goed werkt.

 

Micronutriënten zijn nodig

Deze voedingsstoffen zijn levensnoodzakelijk voor de gezondheid van de plant. Ze zijn in zulke kleine hoeveelheden nodig, dat er meestal geen gebrek is. Blijkt dat wel het geval, dan stel je vast dat planten er ziekelijk gaan uitzien en moet je zeker ingrijpen als je reeds voldoende bemest hebt met N-P-K. De belangrijkste micro-voedingsstoffen zijn ijzer en magnesium.

Deze voedingselementen dient je enkel toe tijdens het groeiseizoen als je vaststelt dat er een gebrek aan is. Tomaten mogen zeker wat magnesium hebben, rododendrons met vergelend blad kunnen ijzersulfaat gebruiken.

Magnesium (Mg) is van belang bij de vorming van bladgroen. Bij een tekort zijn de bladeren geelgroen. Ijzer (Fe) is meestal voldoende in de grond, bij ijzergebrek neemt de plant onvoldoende zijn gewoonlijke portie voedingsstoffen op. Je ziet dan afgebleekte topjes bij de jongste bladeren. 

 

Spoorelementen

Hiermee doelt men op een set van mineralen (selenium, molybdeen) die nuttig voor een optimale groei en de smaak van de vruchten. Een plant heeft er maar bijzonder kleine hoeveelheden van nodig.

Stel je een gebrek vast dan mag je het jaar door deze voedingstoffen toedienen. Een mulchlaag van huisgemaakte compost levert doorgaans voldoende voor de behoeften van de meeste planten. Sommige merken van organische meststoffen bevatten sporenelementen.

 

Lees meer