Betekenis van kleuren | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Betekenis van kleuren

Geschreven op 01 december 2016. - Nieuws, Tuinieren

Elke kleur heeft  zijn eigen uitstraling. Er zijn dominante kleuren die opvallen en bescheiden tinten die zich op de achtergrond houden. Een voorkeur voor kleuren is persoonlijk. Wat vloekend overkomt voor de ene, kan mooi gedurfd zijn voor de andere.

 

In een bloementuin kan je spelen met kleur en zo een typisch effect bekomen. Zelfs in een moestuin hoeft niet alles groen-groen te zijn. Misschien zit er inspiratie in voor de binnenkant van je klaslokaal.

 

Wit - Reinheid en zuiverheid

Dit is een koele kleur omdat het geen warmte uitstraalt of opneemt. In de tuin is wit daarom te combineren met alle andere kleuren. Het verlevendigt de uitstraling en springt in het oog.

Uitdrukking: Dat is een witte raaf (dat is iets zeldzaams)
Plantentip: Zeekool omdat deze plant niet zo gekend is

 

Oranje – Vrolijk en warm

Een actieve kleur die de creativiteit stimuleert. In de tuin lijken oranje bloemen prominent aanwezig, ze combineren goed met geel en rood. Met donkere kleuren, zoals paars of bruin geeft oranje een stijlvol effect. Voor wie chique wil doen.

Uitdrukking: in Nederland is men een Oranjeklant indien men een fervent aanhanger is van het koningshuis.
Plantentip: Slaapmutsjes omdat ze zo een leuk hoedje vouwen als het te warm wordt

 

Groen - Rust en balans

Lichaam en geest worden gekalmeerd door deze verfrissende kleur. In de tuin is het uiteraard de overheersende kleur. Grote en kleine bladplanten in verschillende tinten groen versterken het effect. Combineer groen met witte bloemen en grijsbladige planten voor een kalme sfeer (in de klas).

Uitdrukking: Groene vingers hebben (Goed met planten kunnen omgaan)
Plantentip: Een rijtje gemengde snijsla omdat het alle soorten groen demonstreert

 

Rood - Vuur en passie

Rood is een erg aanwezige kleur, een signaalkleur. In de tuin is rood enkel geschikt om accenten te brengen. Groen en rood zijn complementair in het kleurenwiel en passen dus goed bij elkaar. Gelukkig maar. Te veel rood kan je temperen met geel en oranje tot een warme sfeer.

Spreekwoord: Dat mag met rode letters in de almanak (Dat is iets heel bijzonders)
Plantentip: staakbonen omdat ze zo mooi bloeien

 

Blauw - Betrouwbaarheid

Dit is een neutrale koele kleur met een kalmerende werking. In de tuin vormt het een mooi contrast met wit. Men noemt blauw een wijkende kleur: blauwe bloemen achteraan in de tuin doen de tuin groter lijken. Er zijn helaas niet zo veel echt blauwe bloemen.

Spreekwoord: Een blauwtje lopen (een date die niet komt opdagen)
Plantentip: Geranium ‘Johnson Blue’ omdat de felblauwe bloemetjes vlinders en insecten lokken 

 

Paars – mysterieus en magisch

Dit is de trendkleur van het moment. Paars is koel en afstandelijk. In de tuin laat paars zich gemakkelijk combineren met alle andere kleuren. Het zorgt voor contrast in de buurt van geel, oranje of rood. Of geeft een stijlvol effect met witte of zachte tinten.

Spreekwoord: Paars van de kou zien (Het zichtbaar koud hebben)
Plantentip: paarse prinsessenboontjes omdat ze zo donker van kleur zijn

  

Geel – energie en vrolijkheid

Dit is de kleur van de zon en dus ook van het licht en het leven. Een opvallende kleur in de tuin. Geel trekt de aandacht, ideaal om een onopvallend hoekje in vedette te zetten of op een plek met weinig zon. Het springerige van gele bloemen verzacht in combinatie met oranje en rood.

Spreekwoord: Een gele kaart krijgen (een waarschuwing krijgen)
Plantentip: courgette omdat ook de bloemen eetbaar zijn