Menu

Terug naar Actualiteit >Bier en chocolade, klinkt als vloeken in de kerk?

Geschreven op 27 februari 2019. - Nieuws, Eten en drinken

Dat de combinatie van bier en chocolade top is, mochten we zelf ondervinden bij Landelijke Gilde Bierbeek-Opvelp. Geroen Vansteenbrugge, bezieler van de bierproefvereniging Waregemse Bierfanaten en dorpsgenoot en artisanale chocolatier Stijn Vanhoutte maakten er een fantastische Valentijnsavond van in de kapel van Bremt. De locatie en timing kon niet beter!

Wereldwijd associeert men ons Belgenlandje met excellente bieren en chocolade. Toch weten weinig mensen dat deze twee delicatessen ook perfect samengaan. Reden?

4 raakpunten!

  1. De cacaoboon ondergaat net als bier een fermentatieproces;
  2. Zowel mout als cacaobonen worden gebrand bij hoge temperaturen, waardoor de smaak en aroma intenser worden;
  3. De bitterheid die aanwezig is;
  4. De smaakovereenkomsten: proef maar eens in gedachten een donker bier en het specifieke chocoladearoma lijkt wel om de hoek te gluren.

De degustatie van 5 bieren en 5 verse pralines was een ware sensatie om samen te proeven en te beleven. Het ene bier kiest voor harmonie met de praline en het andere bier zoekt het contrast op. Maar wat duidelijk is, is dat de smaken tot een hoger niveau getild worden. Het doel bij een degustatie van bier & chocolade is dan ook de intensiteit van deze smaken te doen eindigen in een perfect evenwicht. Moeilijk te geloven tot je het zelf probeert!

Welke combinatie past het best?

Wellicht kan je voor elke bierstijl een passende chocolade of praline vinden. Het vraagt wat tijd en geduld wanneer je zelf gaat experimenteren. Melkchocolade combineer je best met licht, zoetzurig, zachthoppig bier. Fruitige hoppige biertjes kan je gemakkelijk ‘matchen’ met een praline op basis van melkchocolade en pralinévulling. Pure chocolade met meer dan 60% cacao combineert goed met donkere bieren of met sterkere bieren met een relatief hoog alcoholgehalte. Ook fruitbieren passen goed bij pure chocolade. Check de combinaties van Geroen en Stijn op www.facebook.com/bierchocolade.

Durf te combineren! Zo zal je zien dat bier & chocolade de perfecte vervanger kunnen zijn van het klassieke dessert als afsluiter van een etentje met familie of vrienden.

Win het boek Bier & chocolade

Het boek neemt je mee in de wondere wereld van bier & chocolade, aangevuld met 40 tongstrelende combinaties, zorgvuldig samengesteld door Geroen Vansteenbrugge in samenwerking met Valentino Chocolatier en chocolatier Stijn Vanhoutte. Deelnemen kan tot en met 20 maart 2019. 

Met dank aan Geroen Vansteenbrugge, www.bierenchocolade.be en Stijn Vanhoutte www.chocolaterie-stijnvanhoutte.be.