Menu

Terug naar Actualiteit >Bieslook

Geschreven op 20 maart 2017. - Nieuws, Tuinieren

In de keuken is bieslook graag gebruikt als versiering in de vorm van fijne sprietjes of fijngesneden snippers. De smaak is ui-achtig maar veel fijner. Als je oogst, knip dan niet alle sprietjes in één keer af. Het zou de plant te veel uitputten.

 

Waar en wanneer zaaien?

  • Binnen zaaien vanaf januari tot einde maart. De jonge planten mogen vanaf mei naar buiten in de vollegrond. Er is bieslook met een fijn blad of met een grof blad.
  • Buiten zaaien vanaf april.
  • Zaai 1 cm diep.

 

Hoe zaaien?

  • Zaaien is het hele jaar mogelijk, hetzij binnen of buiten.
  • Zaai rechtstreeks in volle grond in rijen of plukjes.
  • Zaai fijntjes, leg een dun laagje aarde erover en geef water.
  • Het kan 20 dagen duren eer het zaad kiemt.

 

Uitplanten

  • De polletjes van jonge planten kan je in mei uitplanten in volle grond.
  • Bieslook overwintert daarna in kleine wortelknolletjes. In het voorjaar schieten de grasachtige biesjes weer op.

 

Verzorgen

  • Geregeld bemesten.
  • Bieslook is ook geschikt om in potten en bakken te telen.

 

Oogsten

  • Na zes weken kan je een eerste keer de stengels afknippen tot 5 cm van de grond.
  • Gebruik bieslook liefst vers in koude of warme gerechten, maar laat het kruid nooit meekoken.
  • Diepvriezen is een goede bewaarmethode als je te veel bieslook hebt geoogst.
  • Als de bloemetjes open komen (juni), zijn de sprietjes taai en niet meer zo lekker. Maar met de bloemetjes kan je dan weer roze azijn maken!

 

Speciaal voor ..

schooltuin Een sprietje bieslook knabbelen tussendoor, maakt tuinklusjes leuker teeltfiche
warme tuin Eigen oogst mag gebruikt worden in de keuken. teeltfiche