
In de keuken is bieslook graag gebruikt als versiering in de vorm van fijne sprietjes of fijngesneden snippers. De smaak is ui-achtig maar veel fijner. Als je oogst, knip dan niet alle sprietjes in één keer af. Het zou de plant te veel uitputten.
Waar en wanneer zaaien?
- Binnen zaaien vanaf januari tot einde maart. De jonge planten mogen vanaf mei naar buiten in de vollegrond. Er is bieslook met een fijn blad of met een grof blad.
- Buiten zaaien vanaf april.
- Zaai 1 cm diep.
Hoe zaaien?
- Zaaien is het hele jaar mogelijk, hetzij binnen of buiten.
- Zaai rechtstreeks in volle grond in rijen of plukjes.
- Zaai fijntjes, leg een dun laagje aarde erover en geef water.
- Het kan 20 dagen duren eer het zaad kiemt.
Uitplanten
- De polletjes van jonge planten kan je in mei uitplanten in volle grond.
- Bieslook overwintert daarna in kleine wortelknolletjes. In het voorjaar schieten de grasachtige biesjes weer op.
Verzorgen
- Geregeld bemesten.
- Bieslook is ook geschikt om in potten en bakken te telen.
Oogsten
- Na zes weken kan je een eerste keer de stengels afknippen tot 5 cm van de grond.
- Gebruik bieslook liefst vers in koude of warme gerechten, maar laat het kruid nooit meekoken.
- Diepvriezen is een goede bewaarmethode als je te veel bieslook hebt geoogst.
- Als de bloemetjes open komen (juni), zijn de sprietjes taai en niet meer zo lekker. Maar met de bloemetjes kan je dan weer roze azijn maken!
Speciaal voor ..
schooltuin | Een sprietje bieslook knabbelen tussendoor, maakt tuinklusjes leuker | teeltfiche |
---|---|---|
warme tuin | Eigen oogst mag gebruikt worden in de keuken. | teeltfiche |