Menu

Terug naar Actualiteit >Binnen voorzaaien

Geschreven op 18 maart 2019. - Nieuws, Tuinieren
zaaien

Het is tijd om te gaan zaaien. Direct in de tuin zaaien in volle grond is het minst tijdrovend omdat je dan niet meer moet verplanten. Het resultaat is echter beter wanneer je binnen voorzaait. Het ontkiemen verloopt in een beschermde omgeving sneller en beter.  Bovendien kan je zaaien wat voor weer het buiten ook is.  

 

Of je nu groenten,kruiden of bloemen zaait, de basistechniek is gelijk. Zaai niet alles in één keer, maar om de paar weken een beetje. Zo is niet alles weer in een keer uitgebloeid of klaar om op te eten.  

 

Wat heb je nodig  ?

Zaaizaad, ondiep bakje of potjes, gieter, potgrond, schepje 

 

Wanneer? 

Volgens de instructies op het pakje zaaizaad. Sommige groenten hebben rassen die je beter zaait in het voorjaar of in het najaar (denk maar aan spinazie). Kijk dus uit wat je koopt. Zaai niet alles in één keer, maar om de paar weken een beetje. 

 

Voorbereiding 

Verzamel bakjes uit recyclagemateriaal (zijn geschikt: plastieken schaaltjes, vlootjes, isomo schaaltjes). Prik onderaan veel gaatjes om het overtollige gietwater af te voeren. Zet daarom de bakjes op een grotere schaal om de ondergrond niet nat te maken. 

Koop goede kwaliteit van potgrond of speciale stekgrond. 

 

Hoe ga je tewerk met fijne zaden? 

Pas deze werkwijze toe voor groenten of bloemen met (hele) fijne zaden. Dat is moeilijk om dunnetjes en regelmatig te zaaien. Vaak  worden  dze zaden gemengd met zand om het uitstrooien te vergemakkelijken. Vul een bakje met potgrond tot op 1 cm van de rand. Verdeel de zaden over het bakje. Zaai niet te veel in 1 keer. Het is niet nodig het hele pakje meteen op te gebruiken, tenzij je alles tegelijk wil oogsten. Zet het zaaibakje in een grotere lage bak die je vult met water. De grond in de zaaibakjes kan zo het water opslorpen zodat de zaden voldoende vocht krijgen om te kiemen; Het is dan ook niet meer nodig om langs boven water te geven.  

Laat de zaden kiemen op een warme donkere plek en kijk regelmatig of er iets bovenkomt. Zodra de zaailingen verschijnen, zet je de pot op een lichte vorstvrije plek. Draai de bak regelmatig en geef water. 

 

Wat als je dikke zaden wil zaaien?

Groenten of bloemen met dikke zaden kan je in individuele potjes (tot 12 cm) zaaien. Duw voorzichtig minimum 2 zaden in de grond, een vingerkootje diep. Grote zaden steek je liever verticaal dan horizontaal in de grond. Verzamel de individuele potjes in een lage bak die je vult met water. De grond in de potjes kan het water opslorpen zodat de zaden voldoende vocht krijgen om te kiemen.  

Laat de zaden kiemen op een warme donkere plek en kijk regelmatig of er iets bovenkomt. Zodra de zaailingen verschijnen, zet je de pot op een lichte vorstvrije plek. Draai de bak regelmatig en geef water. 

Als alternatief kan je ook  jiffy-potjes gebruiken. Dit zijn kant en klare zaai- en stekpotjes die je eerst in water moet weken. Ze zwellen op en zijn klaar voor gebruik. Ze zijn vooral geschikt voor de wat dikkere zaden (bijv. goudsbloem) en voor planten die er niet van houden om verplant te worden (klaprozen, zinnia). De potjes van 42 mm zijn ideaal, je kan de planten direct vanuit deze potjes in de grond zetten. Maak de potjes nat, zaai in elk potje twee zaden. Zet de potjes op een lekvrije ondergrond. Als beide zaadjes ontkiemen, verwijder je het kleinste plantje. Na enkele weken hebben de wortels meer plaats nodig om te groeien, zet de planten dan met potje en al de grond in. 

  

En verder?

Als de plantjes 4 blaadjes hebben, worden ze te groot om nog langer in het bakje te laten staan. Verplant elke zaailing naar een individueel potje, dat heet verspenen in tuintaal. 

De potjes blijven daarna nog binnen tot het warm genoeg is om in volle grond uit te planten. Neem dan een week de tijd om de planten af te harden. Dat gaat als volgt: zet gedurende een week de potjes overdag buiten (niet in de volle zon) en ’s nachts binnen. Zo kunnen ze geleidelijk wennen aan hun nieuwe standplaats.