Menu

Terug naar Actualiteit >Bladcompost maken

Geschreven op 12 oktober 2016. - Nieuws, Tuinieren
klaar voor bladcompost

In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Elk jaar opnieuw een gelegenheid om dat fenomeen te bestuderen, om de soorten bladeren te bekijken, om kleuren te vergelijken, om de speelplaats schoon te vegen, enz. Dit jaar maak je er een mooi geschenk van voor je tuin.

 

Rijven, harken, verzamelen, kruien

Verzamel alle afgevallen blad en breng dit samen op een aparte hoop, niet in de gewone composthoop. Laat deze bladeren rustig verteren tot een heerlijk eindproduct om je tuin mee te verwennen. Uiteraard laat je ze niet losjes liggen op een hoop, maar stel je een draadnet waar alles in gaat. Je kan ook grote plastieken zakken gebruiken waarin je gaatjes maakt en die je bewaart op een schaduwrijk plekje.

Magische kwaliteit

Een mengeling van bladsoorten is ideaal, ze helpen elkaar in het aantrekken van een breed assortiment van micro-organismen (zeg maar bodembeestjes, schimmels of bacteriën) die het ‘grote werk’ doen. Er gaat wat tijd overheen, maar zij bewerken de bladeren tot er een potgrond-achtige massa van geworden is. De bladcompost is niet overdreven rijk aan voedingsstoffen maar is zeker deugddoend als toevoeging aan je tuingrond.

Je eigen potgrond?

Voor een uitstekend verteerde bladcompost moet je wel enkele schooljaartjes geduld hebben. Maar dan komt het moment dat je er gebruik van kan maken om zaaibakjes mee te vullen. Heerlijk die geur!

Of toch liever meteen gebruiken?

Lege plekjes in de schooltuin kan je bedekken met bladeren. Zo blijft de grond bedekt in de winter, groeit er minder onkruid en composteert het ter plekke.

 

Lees ook deze artikels