Blauwtong terug in België! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Blauwtong terug in België!

Geschreven op 28 maart 2019. - Nieuws, Schapenhouders
Blauwtong terug in België! Landelijke Gilden maart 2019

Het Voedselagentschap heeft tijdens de winterscreening een blauwtongvirus (BTV)-positieve koe gevonden in de provincie Luxemburg. Dierenartsen hebben vervolgens in opdracht van het Agentschap in een omtrek van 5 km rond het bedrijf, meer dan 3.000 bloedstalen van runderen, schapen en geiten genomen. Daarbij werden nog eens 9 positieve dieren gevonden, in 5 verschillende bedrijven. Het hele grondgebied van België verliest dus vanaf 28 maart 2019, de status van BTV-vrij.

De huidige stam type 8 die aangetroffen werd, lijkt ook bij schapen en geiten zonder veel ziektetekenen te zijn (asymptomatisch). Niettemin wordt aangeraden om elke abortus via het abortusprotocol te laten onderzoeken. Van een massale sterfte bij schapen, die gezien werd bij de eerste epidemie in 2006, is geen sprake.

Het virus wordt overgedragen door muggen, dus vaccinatie is de enige bescherming die je kan toepassen. Het vaccin werd gratis ter beschikking gesteld tot eind 2018. Wegens de lage vaccinatiegraad, vooral bij runderen, werd geen nieuw vaccin aangekocht. Als je wilt vaccineren, moet je het vaccin bestellen bij je dierenarts. Maar omwille van de grote vraag naar BTV-vaccin in Frankrijk, Duitsland en Nederland, kunnen de fabrikanten niet volgen met de productie. Daarom is er een vertraging in de levering van 4-6 weken en zijn de prijzen per dosis hoog.

Het verlies van de BTV-vrije status heeft tot gevolg dat er handelsrestricties zijn naar landen die wel nog vrij zijn (bv. Nederland of delen van Duitsland), en die gelden ook voor hobbydieren. Momenteel kunnen enkel dieren uitgevoerd worden die rechtstreeks voor het slachthuis bestemd zijn, of dieren die correct gevaccineerd zijn. Enkel de dierenarts kan schapen en geiten voor export vaccineren en een vaccin-attest afleveren. Ook bloedtesten zijn nodig om bescherming aan te tonen. Bespreek dit met je dierenarts. Wij volgen deze situatie op de voet.

Meer informatie:

FAVV: http://www.afsca.be/dierengezondheid/bluetongue/
DGZ: DGZ BTV Nieuwsbrief