Menu

Terug naar Actualiteit >Bleke Buxus

Geschreven op 28 april 2017. - Nieuws, Tuinieren
bevroren buxustopjes

De grillige aprilmaand was niet lief voor jonge plantjes. De stevige nachtvorst deed nieuwe groei afzien van de kou. Niet enkel de aardappelen of aardbeien in de moestuin, ook sierplanten die net hun blad- of bloemknoppen openen hebben er last van.

 

Staat je buxus er bleekjes bij?

De jonge frisgroene toppen zijn 'gepakt' door de nachtvorst. Ze liggen plat en kleuren bleek. Gelukkig is de plant zelf bestand tegen de koude. Het is niet omdat de bovenste groeitopjes afgestorven zijn dat de plant dit niet zou overleven.

 

Wat kan je doen?

Voorlopig kan je weinig aanvangen. Knip de bevroren twijgjes niet af voor de ijsheiligen. Elke nacht met kans op nachtvorst is een bedreiging voor de overblijvende knoppen. Laat de afgestorven takjes nog even hangen als bescherming. Hou de komende weken je planten wel strak in het oog. Want er liggen nog belagers op de loer.

 

Wees alert

Bij Buxus moet je zeker alert zijn op de rupsen van de buxusmot die vanaf einde april kunnen opduiken. De rupsen zijn geelgroen met een zwarte kop en zijn zeer vraatzuchtig. In een mum van tijd vreten ze de struik kaal. Handel kordaat en meteen. Want als je te lang wacht, zijn de rupsen al verpopt. Dan is succesvol ingrijpen veel moeilijker. Want als enkele weken later de vlinders uitkomen, begint de cyclus opnieuw. Zij leggen immers de eitjes die in augustus zorgen voor een tweede vlaag van kaalvretende rupsen. Verzwakte planten zijn bovendien vatbaar voor de gevreesde schimmelinfectie. Dan wordt het pas echt lastig voor de buxus!

 

Sterke planten

Buxus is gelukkig een sterke plant en herstelt goed van plagen. Volg de planten op, behandel tijdig en verzorg ze goed (water, voeding). Afgevreten exemplaren zullen, mits liefdevolle verzorging,  wel herstellen. Ook al moet je er even op wachten.

 

Eerder verschenen artikels over Buxus

 

Lees ook de artikels uit de reeks SOSbuxusmot, start hier.