Menu

Terug naar Actualiteit >Bloemen voor bijen

Geschreven op 19 april 2018. - Nieuws, Tuinieren
geen courgette zonder bijen

De tijd dat groenten enkel in de moestuin mochten staan en bloemen in de siertuin, is voorbij. Bloemen zaaien tussen de groenten heeft zo zijn voordelen. Ze camoufleren sommige groenten voor hun belagers (preivliegen of koolwitjes) en ze leveren zaden voor vogels (kaardebol).

Wat vaak vergeten wordt is dat die bloemen insecten aantrekken die zorgen voor de bestuiving van fruitbloesems en vruchtdragende groenten (tomaten, komkommers, pompoenen, bessen, aardbeien, staakbonen). Vooral dat laatste verdient aandacht in een moestuin.

Geen courgettes of pompoenen zonder bijen

Het aantal bijen en bestuivende insecten is de voorbije jaren zo sterk afgenomen dat sommige deskundigen vrezen voor problemen met de voedselbevoorrading. Bijen en co zijn immers vitaal voor de productie van groenten en fruit. Heb je ooit de animatiefilm BEE-movie gezien? Een vrolijk verhaal waaruit kinderen meteen begrijpen waarom bijen belangrijk zijn.

Gelukkig kan je eigen tuin een goede plek zijn waar bijen en andere bestuivers hun voedsel vinden en een schuilplaats om te wonen. Bovendien hoeft een insectenvriendelijke tuin helemaal niet groot te zijn.

 

Bijen, hommels en soortgenoten hebben nood aan bloemen

Ze drinken de nectar en eten van het stuifmeel. De nectar zit vol suikers en is een bron van energie. Het stuifmeel bevat eiwitten en oliën, nodig voor al de overige behoeften.

Zaai eenjarige planten voor bijen

Reserveer een strookje in de moestuin voor enkele eenjarige bloemen. Het hoeft helemaal geen bloemenweide te zijn (mag natuurlijk wel). Enkele planten hier en daar maken het verschil voor de bijen en hommels in de buurt.

Zaai rechtstreeks in volle grond. Net zoals je groenten zou zaaien. In een niet al te diepe sleuf die bij droog weer nat gemaakt wordt voor het zaaien.

Misschien vind je in de handel een zadenmengsel voor een wilde bijentuin. Anders kan je een keuze maken uit onder andere deze soorten: anijs, korenbloem, bernagie, scheefkelk, goudsbloem, kervel, cosmos, dille, Oost-Indische kers, zonnebloem.

Als de bloemen na de zomer zijn uitgebloeid, kan je sommige soorten nog een hele tijd laten staan. Vogels zijn verzot op de zaden. Of je verzamelt ze zelf, zo heb je meteen zaaizaad voor volgend seizoen. Zo dient je bloemenweide meerdere keren.

Voor de vroege ‘vogels’

Wil je met je tuin ook steun bieden aan de eerste bijen en hommels die hun winternestplaats verlaten met grote honger? Plant dan enkele vroegbloeiende vaste planten of bloembollen die nectar en stuifmeel bieden, zoals krokussen, sneeuwklokjes of vergeet-me-nietjes. Ook heide, fruitbloesems en wilgen bieden al vroeg in het seizoen een nectarbar aan.

Nuttig om weten over bijen en co

  • Denk je dat er in je buurt weinig bijen en zo zijn? Als één bij een goede plek gevonden heeft voor voedsel, zal die met een rituele dans zijn soortgenoten verwittigen hoe ver en in welke richting ook zij de goede bloemen vinden.
  • Met een volle maag kan een hommel 40 minuten lang vliegen.
  • Vind je in het voorjaar een hommel of bij op de grond dan is de kans groot dat het een koningin is. Dat ze op de grond zit betekent dat ze ziek, te oud is of dat ze last heeft van de koude en daardoor niet meer kan opstijgen om op zoek te gaan naar voedsel. Help ze een handje want als zij blijft leven, overleeft het nest. Raap ze voorzichtig op met een kartonnetje en zet ze op een warme plek. Met enkele druppeltjes suikerwater (30% suiker – 70% water) in haar bereik zal ze snel opknappen en weer verder vliegen.