Menu

Terug naar Actualiteit >Boeren droegen geen blauwe hemden met rode bolletjeszakdoeken.

Geschreven op 09 juli 2018. - Nieuws, Erfgoed, Landbouw
Plattelandskledij

Wat droegen mensen op het platteland 150 jaar geleden en wat betekenden die kledingstukken voor hen? Wat droeg de boer? Wat droeg de boerenvrouw? Je ontdekt het op de expo BKRK Textiel van curator Tim Van Steenbergen in Bokrijk en op hun website.

 

Modeontwerper Tim Van Steenbergen ontwierp een collectie praktische, hedendaagse kleding voor de medewerkers van Bokrijk. Hij haalde daarvoor inspiratie uit historische kledingstukken en foto’s. Historisch projectbureau Geheugen Collectief ging op zoek naar de verhalen achter die kledingstukken.

Uit de samenwerking met Tim Van Steenbergen bleek dat er een weinig gekend en boeiend verhaal te vertellen valt over plattelandskledij in Vlaanderen, de textielcollectie van Bokrijk en onze omgang met kleding vandaag. Daarom vroeg Bokrijk de ontwerper ook om mee te werken aan de verdere ontsluiting van dit vakmanschap voor de museumbezoekers.

De expo brengt het historische en eigentijdse textielverhaal in één geheel. “Ik dacht grondig na over de betekenis van kleding, zowel vroeger als nu. Was kleding in het verleden louter utilitair of kon het ook een statement zijn? Hoe stellen mensen zich het silhouet van vroeger voor? En klopt dat wel met de realiteit?” verduidelijkt Tim Van Steenbergen.

Vakmanschap staat centraal in de expo, met een prominente rol voor het 19e eeuwse weefgetouw uit Ulbeek waarop de ontwerper eerder bijna 36 meter stof liet weven om in de collectie voor Bokrijk te verwerken. Ook thema’s zoals identiteit en consumptie komen aan bod. Het laat de bezoekers nadenken over hoe wij vandaag met onze kleding omgaan. Beeldschermen tonen het resultaat van twee jaar onderzoek en ontwerp, aan de hand van historische en hedendaagse foto’s en informatie. Je ontdekt al snel dat niet alles was zoals wij het ons herinneren, te beginnen met het beeld van de boer op klompen met een rode bolletjeszakdoek…

Praktisch

Je kan de expo BKRK Textiel bezoeken op en rond het erf van Hooghuis Tessenderlo (museumdeel Kempen) tijdens de openingsuren van het Openluchtmuseum, van dinsdag tot en met zondag, van 10 u. – 18u. Gesloten op maandag, behalve feestdagen en in juli en augustus. Het museum is geopend tot en met 21 oktober.

>> Meer info

Test alvast je kennis

De ‘DO YOU REMEMBER?’ Capsulecollectie Bokrijk door Tim Van Steenbergen is sinds kort gelanceerd. Maar do you remember, echt?

Test dan je kennis van Vlaamse plattelandskledij en bezoek erna met al je opgedane kennis de Expo BKRK Textiel van curator Tim Van Steenbergen in Bokrijk!